PoradyLajfhakiW ten sposób obierzesz jajka na śniadanie w zaledwie 3 sekundy! Najlepszy trik

W ten sposób obierzesz jajka na śniadanie w zaledwie 3 sekundy! Najlepszy trik

Jak szybko obrać jajko, fot. Freepik
Jak szybko obrać jajko, fot. Freepik

11.07.2023 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka są bardzo zdrowe i polecane przez dietetyków. Można je jeść w różnej formie. Wydaje się, że ich obranie nie jest niczym skomplikowanym. Mimo to z niektórych jaj trudno jest pozbyć się skorupki. Zobacz trik na to, jak szybko obrać jajko.

Obieranie jaj, kiedy skorupka odchodzi wraz z białkiem może nieźle zirytować. Odbiera to ochotę na jedzenie. Można, jednak tego uniknąć i nie marnować jajek. Poznaj nasze patenty na obieranie!

Jak szybko obrać jajko?

Unrecognizable lady peeling boiled egg on wooden board outdoors. Woman's hands with bright manicure peeling chicken egg from shell on wooden board. Close up
Unrecognizable lady peeling boiled egg on wooden board outdoors. Woman's hands with bright manicure peeling chicken egg from shell on wooden board. Close up

Co zrobić, aby jajka nie pękały w trakcie gotowania?

Przed gotowaniem jajek, najpierw wyjmij je z lodówki i odstaw na godzinę, aby uzyskały one temperaturę pokojową. Jeśli potrzebujesz szybko je ugotować, po prostu umyj jajka w ciepłej wodzie lub zostaw w garnku z letnią wodą na 10 minut. Później przenieś je do garnka, w którym finalnie będą się gotować - powinien być tak duży, aby mogły swobodnie leżeć na dnie.  Zalej jajka zimną wodą i dodaj łyżeczkę soli. Garnek postaw na kuchence. Kiedy jajka osiągną już odpowiedni stan, odlej część wody i dolej zimną. Powoli potrząsaj  garnkiem, później wyjmij jajka i zacznij je obierać. Nie tylko nie będą one popękane, ale także łatwo pozbędziesz się skorupki.

Jak szybko obrać jajko, fot. Freepik
Jak szybko obrać jajko, fot. Freepik