PoradyTen błąd sprawia, że kurki tracą cały smak. Oto jak należy je czyścić

Ten błąd sprawia, że kurki tracą cały smak. Oto jak należy je czyścić

W pierwszej chwili zebrane w lesie lub kupione gdzieś kurki masz ochotę włożyć pod kran i umyć jak warzywa lub owoce. To poważny błąd! Jest lepszy sposób na usunięcie resztek mchu i zabrudzeń. Oto jak szybko oczyścić kurki i im nie zaszkodzić.

Podpowiadamy, jak szybko oczyścić kurki. Fot. Pixabay
Podpowiadamy, jak szybko oczyścić kurki. Fot. Pixabay

25.09.2023 18:03

Kurki należą do ulubionych grzybów Polaków. W sezonie stosujemy je jako dodatek do jajecznicy, mięs, ryb, jajek czy sałatek. Zanim zaczniesz przyrządzać którąkolwiek z tych potraw, musisz porządnie oczyścić grzyby. W przeciwnym razie resztki piasku będą chrzęścić ci między zębami. Podpowiadamy, jak to zrobić, by kurki nie straciły smaku.

Dlaczego nie należy myć kurek?

Mycie kurek oraz innych grzybów pod bieżącą wodą jest błędem, który popełnia wiele osób. Nie służy to w zasadzie żadnemu gatunkowi poza pieczarkami. Grzyby po przepłukaniu zimną wodą tracą smak. Podobnie jest, gdy moczysz je w zimnej wodzie. Efekt takiego zabiegu jest taki, że aromatyczne kurki, borowiki czy maślaki tracą smak i zapach, przez co stają się mdłe. Właśnie dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, jak oczyścić kurki w sposób, który im nie zaszkodzi. Czasem da się to zrobić bardzo szybko.

Jak skutecznie oczyścić kurki? Fot. Pixabay
Jak skutecznie oczyścić kurki? Fot. Pixabay

Jak prawidłowo oczyścić kurki?

Za najdokładniejszą metodę oczyszczania kurek uważa się robienie tego ręcznie. Nie da się jednak ukryć, że usuwanie w ten sposób resztek mchu i drobinek piasku może zająć sporo czasu, szczególnie jeśli grzybów jest dużo. Proces możesz przyspieszyć, używając niewielkiego pędzelka (takiego, jakiego dzieci używają w szkole). Aby łatwiej usunąć nim zabrudzenia, możesz moczyć go w osolonym wrzątku. Dobrze sprawdzi się również olej.

Jak szybko oczyścić kurki? Fot. Freepik
Jak szybko oczyścić kurki? Fot. Freepik

Jak szybko oczyścić kurki?

Jeśli chcesz szybko oczyścić kurki, możesz zastosować bardzo prosty trik. Zanurz grzyby w osolonym wrzątku. Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni grzybów pojawi się śluz. To on zapobiega utracie smaku, do której dochodzi, gdy moczysz grzyby w chłodniejszej wodzie. Również dzięki niemu szybko usuniesz z kurek wszystkie zanieczyszczenia. Po wrzuceniu grzybów do wrzątku zamieszaj wodę, by zaczęły wirować. Dzięki temu brud łatwiej się odczepi i opadnie na dno naczynia. Gdy woda się uspokoi, wyciągnij kurki za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka. Uważaj, by nie wzburzyć przy tym wody na dnie, gdzie znajdują się piasek i kawałki mchu.

Jaki jest inny sposób na szybkie czyszczenie kurek?

Inną popularną metodą, by szybko oczyścić kurki, jest obtoczenie ich w mące. Wystarczy wsypać 1 łyżkę białego proszku do miski z grzybami i wymieszać wszystko tak, by grzyby były dokładnie nim pokryte. Kolejnym krokiem jest zalanie kurek ciepłą wodą. Również w tym przypadku musisz pomieszać zawartość miski, by mąka, a wraz z nią piasek i inne zabrudzenia, opadły na dno. Następnie przełóż grzyby na sitko i dodatkowo przepłucz pod bieżącą (ale nie zimną!) wodą.

kuchniagotowaniekuchenne triki