Kiedy nie masz obieraczki, weź te 2 rzeczy. Usuniesz skórkę w mgnieniu oka
Obieraczka do warzyw bardzo usprawnia pracę w kuchni. Niektórzy nie potrafią się już bez niej obejść. Niestety, czasem trzeba (np. kiedy gotujesz na biwaku). Jak w takiej sytuacji zastąpić obieraczkę do warzyw? Wystarczą 2 rzeczy.
13.08.2023 11:23
Czasem w czasie wakacyjnego wyjazdu nachodzi cię ochota na coś pysznego. Nawet w wynajętym apartamencie, nie zawsze znajdziesz wszystkie potrzebne narzędzia. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwala szybko i sprawnie obrać warzywa bez specjalnej obieraczki. Wykonanie polowej obieraczki zajmuje kilka sekund.
Jak zastąpić obieraczkę do warzyw?
Jeśli lubisz gotować nawet w polowych warunkach, z pewnością pokochasz trik pozwalający stworzyć awaryjną obieraczkę do warzyw. Dzięki niej nie będziesz musiał męczyć się z obieraniem jarzyn nożem i zaoszczędzisz sporo czasu. Wszystko, czego potrzebujesz, to: ostry nóż i szklany słoik z metalową nakrętką. Wbij nóż w nakrętkę tak, by stworzyć nacięcie o długości ok. 2-3 cm. Delikatnie wygnij jedną z krawędzi, by lekko wystawała nad powierzchnię nakrętki. Przeciągaj jarzyny po stworzonym w ostrzu. W ten prosty sposób szybko obierzesz warzywa. Dodatkową korzyścią będzie brak bałaganu, ponieważ obierki wylądują od razu w słoiku.
Jak inaczej wykorzystać patent z nakrętką?
Wiesz już, jak zastąpić obieraczkę do warzyw. Okazuje się, że nakrętkę możesz zamienić również w inne kuchenne narzędzie. Jeśli zamiast jednego podłużnego otworu wykonasz w nakrętce (od spodu) kilka lub kilkanaście niewielkich nacięć (najlepiej zrobić to przy użyciu scyzoryka), w kilka sekund przygotujesz polową tarkę do jarzyn. Umieść podziurawioną nakrętkę ją na słoiku, i po prostu zacznij trzeć warzywa. Rozdrobniona cukinia czy marchewka wyląduje w naczyniu, a ty nie narobisz dużego bałaganu.
Inne kuchenne triki
Spodobał ci się trik z polową obieraczką? Być może przydadzą ci się również inne sprawdzone patenty na obieranie.
- Aby wydobyć ze skórki awokado lub kiwi, nie obieraj ich! Przekrój owoc na pół, a następnie oddziel miąższ od skórki łyżką.
- Aby obrać czosnek, delikatnie zgnieć go spodem słoika. Następnie umieść go wewnątrz naczynia i zakręć je. Przez chwilę potrząsaj słoikiem, a następnie wysyp czosnek. Ząbki będą oddzielone od łupinek.
- Miękkie owoce, np. mango, możesz pokroić w paski i obrać, przeciągając je w dół po krawędzi szklanki.
- Liście ziół, np. mięty czy bazylii, oddzielisz od łodygi, przeciągając je przez oczka durszlaka.