Trzymam zawsze wolny wieszak w kuchni. Dzięki niemu rozwiązuję uciążliwy problem
Banany są przysmakiem, który dodaje energii. Jednak równie szybko owoce te czernieją, co odbiera im ładny wygląd i sprawia, że nie prezentują się smakowicie. Podpowiadamy co zrobić, aby banany nie ciemniały.
21.06.2023 12:44
To niezwykle zdrowe owoce, które są bogatym źródłem m.in. potasu, magnezu, wapnia i fosforu, jak również witamin A, E, C oraz K. Warto dodać, że często pojawiają się w diecie odchudzającej, a nawet jedzą je sportowcy. Na tym zalety bananów się nie kończą, ponieważ są sycące i zaspokajają ochotę na słodycze.
Sposób na banany
Każdy, kto kupuje banany, wie, że szybko ciemnieją. Jednak istnieje kilka sposobów na zahamowanie tego procesu.
- Skropienie owoców sokiem z cytryny sprawi, że proces utleniania będzie przebiegał wolniej. Co ciekawe można stosować sok także do ziemniaków lub jabłek. Dzięki temu na dłużej zachowają swój kolor.
- Zakupione banany nie mogą leżeć w koszyku, gdyż wtedy szybko zmarnieją. Dlatego należy owinąć ich końcówki folią spożywczą. To zahamuje proces dojrzewania i banany dłużej zachowają ładny wygląd.
- Kiedy kiść jest duża, to warto ją rozdzielić tak, aby pojedyncze banany nie miały kontaktu z innymi owocami. Warto trzymać je z dala od m.in. jabłek, które przyśpieszają proces czernienia.
- Znajdujący się w domu wieszak na ubrania również się sprawdzi. Wystarczy powiesić na nim kiść bananów, a proces ciemnienia spowolni. Dzieje się tak, ponieważ bananom będzie się wydawało, że nadal znajdują się na drzewie.;) Ten trik może wydawać się dość dziwny, ale przynosi pożądany efekt.
Zobacz także
Co zrobić, aby banany nie ciemniały?
Do przechowywania bananów dobrze sprawdzi się chłodne i ciemne miejsce (o temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza). Niskie temperatury wpływają na utratę przez nie cennych witamin oraz jędrności. Dlatego najlepiej położyć je w spiżarni lub kuchennej szafce (nie w lodówce). Banany nadają się do mrożenia, ale bez skórki. Należy je obrać, pokroić na plasterki i włożyć do pojemnika lub woreczka strunowego. Tak przygotowane banany można mrozić do około 6 miesięcy. Jednak co wtedy, kiedy kupione owoce są zielone? Wystarczy położyć je w ciepłym miejscu, a po kilku dniach będą żółte i dojrzałe.