PoradyLajfhakiTrzymam zawsze wolny wieszak w kuchni. Dzięki niemu rozwiązuję uciążliwy problem

Trzymam zawsze wolny wieszak w kuchni. Dzięki niemu rozwiązuję uciążliwy problem

co zrobić aby banany nie ciemniały, fot. Genialne
co zrobić aby banany nie ciemniały, fot. Genialne

21.06.2023 12:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Banany są przysmakiem, który dodaje energii. Jednak równie szybko owoce te czernieją, co odbiera im ładny wygląd i sprawia, że nie prezentują się smakowicie. Podpowiadamy co zrobić, aby banany nie ciemniały.

To niezwykle zdrowe owoce, które są bogatym źródłem m.in. potasu, magnezu, wapnia i fosforu, jak również witamin A, E, C oraz K. Warto dodać, że często pojawiają się w diecie odchudzającej, a nawet jedzą je sportowcy. Na tym zalety bananów się nie kończą, ponieważ są sycące i zaspokajają ochotę na słodycze.

Sposób na banany

Każdy, kto kupuje banany, wie, że szybko ciemnieją. Jednak istnieje kilka sposobów na zahamowanie tego procesu.

  • Skropienie owoców sokiem z cytryny sprawi, że proces utleniania będzie przebiegał wolniej. Co ciekawe można stosować sok także do ziemniaków lub jabłek. Dzięki temu na dłużej zachowają swój kolor.
  • Zakupione banany nie mogą leżeć w koszyku, gdyż wtedy szybko zmarnieją. Dlatego należy owinąć ich końcówki folią spożywczą. To zahamuje proces dojrzewania i banany dłużej zachowają ładny wygląd.
  • Kiedy kiść jest duża, to warto ją rozdzielić tak, aby pojedyncze banany nie miały kontaktu z innymi owocami. Warto trzymać je z dala od m.in. jabłek, które przyśpieszają proces czernienia.
  • Znajdujący się w domu wieszak na ubrania również się sprawdzi. Wystarczy powiesić na nim kiść bananów, a proces ciemnienia spowolni. Dzieje się tak, ponieważ bananom będzie się wydawało, że nadal znajdują się na drzewie.;) Ten trik może wydawać się dość dziwny, ale przynosi pożądany efekt.
Obraz

Co zrobić, aby banany nie ciemniały?

Do przechowywania bananów dobrze sprawdzi się chłodne i ciemne miejsce (o temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza). Niskie temperatury wpływają na utratę przez nie cennych witamin oraz jędrności. Dlatego najlepiej położyć je w spiżarni lub kuchennej szafce (nie w lodówce). Banany nadają się do mrożenia, ale bez skórki. Należy je obrać, pokroić na plasterki i włożyć do pojemnika lub woreczka strunowego. Tak przygotowane banany można mrozić do około 6 miesięcy. Jednak co wtedy, kiedy kupione owoce są zielone? Wystarczy położyć je w ciepłym miejscu, a po kilku dniach będą żółte i dojrzałe.

Fresh bananas on wooden table
Fresh bananas on wooden table