Syrop z mniszka będzie jeszcze bogatszy, jeśli wzmocnisz jego działanie tym składnikiem
Mniszek lekarski często jest błędnie uważany za chwast, który staramy się wypielić z trawników i rabat. Wynika to z tego, że mylimy go z mleczem, który faktycznie jest intruzem w ogrodzie. Syrop z mniszka lekarskiego ma niezwykle korzystne dla zdrowia właściwości, które przydadzą się w leczeniu m.in. przeziębień. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
11.05.2023 11:17
Roślina ta znana jest w medycynie ludowej od wieków, często ją jedzono oraz przygotowywano z niej np. wywary. Mniszek lekarski, zwany też pospolitym, charakteryzuje się skutecznym wpływem na naszą odporność i jest zalecany podczas infekcji i przeziębień.
Właściwości mniszka lekarskiego
Nadaje się świetnie do robienia sałatek, win lub soków, ponieważ dobroczynne substancje znajdują się w jego liściach, łodygach i kwiatach oraz korzeniach. Nadają się do spożywania na surowo, mimo to warto poddać mniszka obróbce termicznej. Zastosowanie tej rośliny nie kończy się na leczeniu przeziębienia, a wspomaga również:
- pracę wątroby i woreczka żółciowego, w wyniku produkcji soków trawiennych;
- oczyszczanie krwi z toksyn oraz walkę z anemią;
- obniżanie poziomu cukru;
- łagodzenie stanów zapalnych gardła i jamy ustnej;
- pracę układu moczowego;
Zobacz także
Gdzie i kiedy zbierać mniszek lekarski?
Maj to świetny czas na zbiór kwiatów mniszka, ponieważ są wtedy najbardziej dojrzałe. Wybrać też trzeba odpowiedni dzień i porę, czyli najlepiej przed południem w suchy i słoneczny dzień. Właśnie wtedy są najbardziej otwarte oraz mają najwięcej smaku i aromatu, który wpłynie na jakość syropu. Ważne jest również zbieranie kwiatów mniszka z dala od ruchliwych dróg, czyli najlepiej na łąkach. Przed przystąpieniem do gotowania syropu warto rozłożyć kwiaty na białym płótnie lub papierze i usunąć pozostałe na nim owady.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Do przygotowania potrzebować będziemy: 1,5 kg kwiatów mniszka, 2 kg cukru, 1 litr wody, sok z jednej cytryny oraz drobno posiekany mały kawałek imbiru. Przyprawa ta wspomoże moc i działanie syropu ze względu na rozgrzewające właściwości. Do garnka dodaj mniszka, wodę, imbir oraz sok z cytryny i od momentu zagotowania gotuj 45 minut. Potem wywar należy odstawić na całą noc, a następnie przecedzić, dodać cukier i zagotować na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru. Kiedy mikstura zgęstnieje do konsystencji miodu, syrop jest gotowy. Wystarczy przelać go do słoików, obrócić denkami do góry, a po ostygnięciu odstawić w chłodne miejsce.