Jak zrobić pranie? 7 trików, z których będziesz korzystać do końca życia!
Przekonaj się, jak zrobić pranie szybko oraz skutecznie. Przy tej niby błahej i nieciekawej czynności, możesz spróbować zaoszczędzić pieniądze oraz czas.
Dla większości osób robienie prania jest po prostu koniecznością. Wrzucamy brudne ubrania do pralki i zapominamy o nich. Mały problem pojawia się tylko wtedy, kiedy na ciuchach znajdują się plamy. Wtedy szybko sięgamy po kupiony w sklepie odplamiacz. Kiedy poznasz te proste triki, to szybko zmienisz swoje zdanie o praniu.
Jak ułatwić sobie robienie prania?
- Jeżeli chcesz, aby Twoje czarne ciuchy nie wyblakły, to do dozownika na detergent wlej odrobinę kawy (bez fusów) lub czarnej herbaty. Te napoje mają dobry wpływ na ciemne tkaniny.
- Zawsze odwracaj ubrania na lewą stronę i dopiero wtedy wkładaj je do bębna pralki. Dzięki temu dłużej zachowają ładny kolor, nie wyblakną szybko oraz się nie zmechacą.
- Zdarza Cię się uprać spodnie z monetami w kieszeni? Na pralce postaw sobie słoik z bilonem. Będzie Ci on przypominał o tym, aby zawsze sprawdzić najpierw kieszenie.
- Jeśli nie masz pod ręką odplamiacza, to zastąp go płynem do mycia naczyń. On ma działanie odtłuszczające. Zaaplikuj go na plamę, odczekaj chwilę i ubranie włóż do pralki.
- W podróży, bez dostępu do pralki, też możesz odświeżyć garderobę. Koszulki czy spodnie włóż do plastikowej torby i napełnij ją wodą z dodatkiem dowolnego detergentu. Później całość dobrze pougniataj i ściskaj. Na koniec wypłucz ciuchy i pozostaw do wyschnięcia.
Jak szybko wybielić białe ubrania?
Oczywiście w miarę upływu czasu białe i jasne rzeczy stają się szare lub żółkną. Jak je przywrócić do pierwotnego stanu? Proszek do prania wymieszaj z rozdrobnioną aspiryny. W takiej miksturze wypierz ubrania. Możesz też ok. 7-10 tabletek aspiryny rozpuścić w 10 litrach wody. W tak przygotowanym roztworze namaczaj ciuchy przez kilka godzin, a potem wypierz jak zwykle. Natomiast trudne plamy z czekolady wywabi woda utleniona. Tymczasem sól pomoże Ci pozbyć się plam z jagód i innych czerwonych owoców.