To sposób mojej babci, aby sok z aronii nie był cierpki
Sok z aronii to prawdziwe bogactwo witamin. Jego regularne picie poprawia wzrok i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Podpowiadamy, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki i dało się go przyjemnie pić.
09.09.2023 10:31
Do swojej diety warto włączyć nie tylko owoce aronii, ale też sok z niej. Niestety cechuje się on sporą cierpkością, co może zniechęcać do picia. Oto przepis, dzięki któremu tego unikniesz.
Jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki?
Jest sztuczka, którą warto zastosować jeszcze przed zbiorem. To ona gwarantuje, że aronie będą mniej kwaśne. Chodzi o czas zbioru. Owoców tych nie powinno się zbierać od razu, kiedy zaczną być czarne. Zaleca się poczekać nawet do 2 tygodni, aby stały się bardziej słodkie. W rezultacie przygotowany później z nich sok nie będzie tak mocno cierpki. Inny trik związany jest z tymczasowym włożeniem zebranych owoców do zamrażalki. Przed zrobieniem z nich soku czy przetworów, powinny pobyć w chłodzie przez dobę. W ten sposób charakterystyczna cierpkość zostanie zniwelowana, a ty będziesz odczuwał większą przyjemność z picia tego niesamowicie zdrowego soku. Domowe dżemy również będą smaczniejsze. Poniżej przepis, jak przygotować sok z aronii naszym sposobem.
Przepis na sok z aronii
Już wiesz, co zrobić, aby soki i przetwory z tego owocu straciły cierpkość. Do przygotowania w domu napoju z aronii potrzebujesz: 1 kg owoców aronii, 500 g cukru, 1 cytrynę, 500 ml wody. Oto instrukcja krok po kroku:
- umyj i oczyść owoce,
- osusz je i przesyp do pojemników lub woreczków strunowych,
- umieść je w zamrażarce na dobę,
- po tym czasie przełóż owoce do garnka i zalej wodą,
- włącz palnik na średnią moc,
- kiedy się zagotuje, zmniejsz grzanie i gotuj przez 40 minut pod przykrywką,
- przygotowany sok zostaw do ostygnięcia na kilka godzin,
- w tym czasie owoce puszczą najwięcej soku,
- później przecedź sok przez sito (pozostałe owoce użyj jako dodatek do deserów),
- do gotowego soku dosyp cukier i wyciśnij sok z cytryny,
- garnek ustaw na palniku o średniej mocy,
- mieszankę zagotowuj i w międzyczasie mieszaj, tak aby cukier na spodzie się nie przypalił,
- zmniejsz moc i gotuj, cały czas mieszając do momentu połączenia się składników.
Kiedy sok będzie już gotowy, przelej go do wyparzanych i osuszonych butelek lub słoików i mocno je zakręć. Następnie ułóż dnem do góry. Kiedy ostygną, możesz je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Pamiętaj, że spożywanie soku z aronii regularnie, wspiera zdrowie twoje i twoich bliskich.