PoradyNie pije tłuszczu i jest bardziej chrupiąca. Oto zdrowa alternatywa dla klasycznej panierki

Nie pije tłuszczu i jest bardziej chrupiąca. Oto zdrowa alternatywa dla klasycznej panierki

Chrupiąca panierka to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie kotletów schabowych, smażonej ryby czy nuggetsów z kurczaka. Niestety sama ma sporo kalorii, a do tego wciąga olej, co przekłada się na nasze zdrowie. Na szczęście można temu zaradzić, zamieniając bułkę tartą na inne produkty. Podpowiadamy, jaka panierka nie wchłania tłuszczu.

Jaka panierka nie wchłania tłuszczu? Oto alternatywy dla bułki tartej. Fot. Freepik
Jaka panierka nie wchłania tłuszczu? Oto alternatywy dla bułki tartej. Fot. Freepik

13.09.2023 11:21

Panierka może znacząco podnieść kaloryczność dania. Sama w sobie dodaje nawet ok. 100 kcal. Do tego trzeba dodać kolejne kalorie z jajka, którego używamy, żeby posypka lepiej się trzymała. Na koniec dochodzi do tego również tłuszcz, który wchłania bułka tarta. To wszystko odbija się na naszym zdrowiu. Tymczasem wystarczy niewielka zmiana w czasie przygotowywania dań, by jeść zdrowiej. Oto przepis na panierkę, która nie wchłania tłuszczu.

Dlaczego warto zrezygnować z klasycznej panierki?

Najzdrowszym rozwiązaniem jest całkowite zrezygnowanie z panierki oraz smażenia na rzecz pieczenia czy duszenia dań. Powiedzmy sobie szczerze, niewiele jest osób gotowych na takie kulinarne wyrzeczenia. Większość z nas ma czasem ochotę na klasycznego, chrupiącego schabowego lub nuggetsy w pysznej panierce. Zamieniając bułkę tartą na posypkę, która nie wchłania tłuszczu, zmniejszysz kaloryczność dań i sprawisz, że będą po prostu zdrowsze. Mało tego, większość alternatywnych panierek sprawi, że kotlety będą bardziej chrupiące niż dotychczas!

Warto wiedzieć, jaka panierka nie wchłania tłuszczu. Fot. Freepik
Warto wiedzieć, jaka panierka nie wchłania tłuszczu. Fot. Freepik

Jaka panierka nie wchłania tłuszczu?

Aby danie było zdrowsze i nie ociekało tłuszczem, wystarczy zastąpić bułkę tartą płatkami owsianymi. Zmiel je w młynku lub blenderze i obtocz proszkiem kotlety. Dzięki takiej panierce dania zyskają nowy, oryginalny smak, a do tego będą bardziej chrupiące. I co najważniejsze, nie wypiją tyle tłuszczu co te, które obtaczałeś bułką tartą. To prosty sposób, by przygotować zdrowsze alternatywy wielu dań.

Jeśli wiesz, jaka panierka nie wchłania tłuszczu, możesz gotować zdrowiej. Fot. Freepik
Jeśli wiesz, jaka panierka nie wchłania tłuszczu, możesz gotować zdrowiej. Fot. Freepik

Jaka jest inna alternatywa dla bułki tartej?

Jeśli płatki owsiane jako alternatywa dla bułki tartej cię nie przekonują, masz jeszcze inną opcję do wyboru. Możesz wypróbować panko, czyli panierkę popularną w Azji. Podobnie jak bułka tarta, powstaje ona z pieczywa. Ma jednak znacznie większe drobinki, dzięki czemu nie wchłania aż tyle tłuszczu. Panko możesz kupić w sklepie, płacąc za 1 kg niespełna 20 zł. Tańszą opcją jest zrobienie takiej panierki samodzielnie ze starego pieczywa. Pokrój stary, ale nie czerstwy chleb lub bułki na mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj tak, by drobinki miały ok. 5 mm. Wysyp wiórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij. Susz panierkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut. Po wystudzeniu będzie gotowa do użycia.