Już nie pędzę do McDonald's, kiedy dzieci chcą frytki. Robię równie dobre w domu
Jedni twierdzą, że nie ma to jak frytki z McDonald's, a inni uważają, że najlepsze są te zrobione w domu. Czy da się pogodzić jednych i drugich? Tak, jeśli skorzystasz z naszego przepisu na idealne frytki.
14.09.2023 15:44
Chyba każdy próbował kiedyś zrobić w domu frytki jak z McDonald's. Takie wyzwanie często stawiają przed rodzicami ich pociechy, które uwielbiają jedzenie ze słynnej restauracji. Oto przepis, który pokochają mali i duzi miłośnicy ziemniaczanych słupków smażonych na głębokim tłuszczu.
Jak zrobić frytki jak z McDonald's?
Jeśli chcesz zrobić frytki, które dorównają, a może nawet pobiją te z restauracji ze złotymi łukami, musisz najpierw obrać i pokroić ziemniaki. Grubość słupków dostosuj do swoich indywidualnych preferencji. Pokrojone ziemniaki umieść w misce z wodą i dodaj 50 ml octu. Przepłucz dokładnie słupki i odcedź je. Nadmiar wody z ich powierzchni zbierz papierowym ręcznikiem. Następnie ponownie umieść ziemniaki w misce i zasyp 1 łyżką skrobi kukurydzianej. Wymieszaj wszystko, by mąka równomiernie pokryła frytki. Na koniec wrzuć je do frytkownicy lub na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż, aż się zarumienią. Gotowe! Możesz już wyjąć swój przysmak na talerz lub miskę i doprawić solą.
Jaki jest inny sposób na pyszne frytki?
Jeśli chcesz zrobić frytki jak z McDonald's z młodych lub czerwonych ziemniaków, możesz wykorzystać również inny, równie prosty przepis. Na początek obierz i pokrój ziemniaki w słupki. Następnie opłucz je w czystej wodzie i porządnie odsącz (możesz również osuszyć je ręcznikiem papierowym). Wsyp frytki do frytkownicy rozgrzanej do 120°C i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je i odsącz z tłuszczu. Zwiększ temperaturę we frytkownicy do 170°C i wsyp podpieczone wcześniej ziemniaki. Smaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij frytki na talerz i osól.
Jak zrobić sos do frytek?
Frytki najczęściej jemy z ketchupem. Belgowie używają natomiast majonezu. Warto jednak odejść od tradycyjnych sosów i spróbować czegoś nowego. Aby uzyskać oryginalny w smaku, ostry dodatek do smażonych ziemniaczanych paluszków, połącz 150 g ketchupu z 50 g sosu chilli oraz rozdrobnionym czosnkiem (ilość dostosuj do swoich upodobań). Wymieszaj wszystko i użyj jako dodatku do frytek.