PoradyDomowe trikiKiedy jedzenie przywiera, wdrażam patent teściowej. Patelnia jest jak nowa

Kiedy jedzenie przywiera, wdrażam patent teściowej. Patelnia jest jak nowa

Normalne czyszczenie patelni nie zapobiegnie przywieraniu.
Normalne czyszczenie patelni nie zapobiegnie przywieraniu.
Źródło zdjęć: © Freepik | user23299994

06.11.2023 10:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nawet czyszczenie patelni nie pomoże, jeśli jedzenie zaczyna do niej przywierać. W takim przypadku konieczny jest zabieg, który przywróci naczyniu warstwę ochronną, zapobiegającą przyklejaniu się smażonej żywności do dna. Oto jak wykonywały go nasze babcie.

Jedzenie przywierające do patelni to znak, że naczynie straciło warstwę ochronną. Problem dotyczy wszystkich rodzajów patelni — zarówno starych, jak i nowoczesnych, żeliwnych i teflonowych, tanich oraz drogich (choć w ich przypadku zwykle ścieranie powłoki zachodzi znacznie wolniej). Wszystkie z nich da się również uratować, stosując prosty, domowy patent. Zamiast wyrzucać sprzęt, zrób mu renowację!

Jaki jest patent na czyszczenie zużytej patelni?

Jak wspomnieliśmy, standardowe czyszczenie patelni nie pomoże zlikwidować problemu przywierania. Występuje on, gdy sprzęt się zużywa. Nie musisz się jednak martwić. Sprawa nie jest przegrana i naczynie do smażenia da się jeszcze uratować. Musisz jedynie wykonać zabieg, który z powodzeniem stosowały nasze babcie. Potrzebujesz tylko kilku składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni: sody oczyszczonej, soli oraz oleju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najpierw umyj patelnię sodą oczyszczoną, żeby porządnie ją odtłuścić. Kiedy wyschnie, postaw ją na kuchence, rozgrzej i dokładnie zasyp dno solą. Podgrzewaj kryształki na małym ogniu przez ok. 20 minut, cały czas mieszając. Następnie wysyp sól i umyj naczynie. Kolejny krok to zabezpieczenie powierzchni poprzez natłuszczenie jej. Owiń widelec kawałkiem gazy, wacikiem lub papierowym ręcznikiem i nasącz materiał olejem. Następnie dokładnie wysmaruj tłuszczem wnętrze patelni. Na koniec rozgrzej patelnię, nalej na nią trochę oleju i podgrzewaj go przez trzy minuty. Po wszystkim zetrzyj nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Patelnia powinna być jak nowa.

Jak sprawdzić, czy ten zabieg zadziałał?

Jeśli masz wątpliwości, czy takie czyszczenie patelni rzeczywiście zabezpieczyło jej powierzchnię i zlikwidowało problem przywierania, możesz wykonać prosty test z jajkiem. Na patelni rozgrzej trochę masła lub innego tłuszczu. Następnie wbij na nią jajko (możesz przyrządzić je w dowolny sposób). Szybko zorientujesz się, że nic nie przywarło do odświeżonej domowym sposobem powierzchni.

Jaki jest sposób na czyszczenie przypalonej patelni?

Przywierające jedzenie to tylko jeden z problemów, jakie możesz mieć, używając patelni. Innym jest czyszczenie jej, gdy coś się przypali. Aby pozbyć się zaschniętych resztek oraz tłuszczu, powinieneś sięgnąć po sodę oczyszczoną. Zasyp nią dno naczynia i zalej odrobiną ciepłej wody, by powstała gęsta pasta. Rozprowadź ją tak, by zakrywała całe dno, a szczególnie najbrudniejsze miejsca. Po kilkunastu minutach umyj patelnię miękką gąbką do mycia naczyń. Wszystkie zabrudzenia powinny bez problemu odkleić się od powierzchni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także