Tylko w tym terminie kupisz nieoszukane oscypki! Poznasz je po 1 detalu
Każdy, kto jedzie w góry, chce kupić oryginalne regionalne oscypki. Kiedy jest na nie sezon? I jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnych górskich serach.
01.07.2023 08:46
Wyjazd w góry bez oscypków? Nie ma takiej opcji! Każdy miłośnik wędrówek po górach musi choć raz w czasie wakacji skosztować tego tradycyjnego wyrobu, a najlepiej kupić też trochę do domu. Podpowiadamy, kiedy jest sezon na oscypki i jak nie dać się oszukać na podrabiane sery.
Gdzie znajdziesz prawdziwe oscypki?
Oscypki to twarde, wędzone sery produkowane z mleka owczego w polskich górach, przeważnie na Podhalu. Od 2008 roku są oficjalnie (zgodnie z unijnymi przepisami) produktem regionalnym. Podczas nadawania im tego statusu określono precyzyjnie, w których powiatach i miastach mogą być wytwarzane. Prawo produkowania oscypków na terenie województwa śląskiego mają Istebna w powiecie cieszyńskim, Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa oraz Ujsoły w powiecie żywieckim. Na o wiele większą skalę produkcja tradycyjnych góralskich serów odbywa się w Małopolsce. Oscypki mogą być wytwarzane na terenie całych powiatów tatrzańskiego i nowotarskiego, a także w niektórych miejscowościach powiatów suskiego, limanowskiego oraz nowosądeckiego.
Zobacz także
Kiedy jest sezon na oscypki?
Unijne przepisy określają precyzyjnie nie tylko teren, na którym można produkować oscypki. Zapisano w nich również informacje o tym, jaki powinien być skład serów i kiedy jest sezon na oscypki. Ten mały serek musi składać się w minimum 60% z mleka owczego. Resztę ma stanowić mleko od krów rasy czerwonej. Ma ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm. Oscypki można produkować tylko w sezonie wypasu owiec, czyli od maja do września. Sprzedaż tego regionalnego produktu możliwa jest jednak nieco dłużej — do końca października.
Po czym poznać prawdziwe oscypki?
Przepisy dotyczące składu i produkcji oscypków są restrykcyjnie przestrzegane. Mimo tego wielu turystów daje się nabrać i kupuje sery, które w rzeczywistości nimi nie są. Kluczowe znaczenie dla rozpoznania prawdziwego oscypka ma nazwa. Jeśli masz do czynienia z autentycznym wyrobem regionalnym, sprzedawca nazwie go po prostu oscypkiem. Jeśli trafisz na "podróbkę", najprawdopodobniej będzie nazwana "serkiem góralskim", "serkiem bacowskim" lub "serem owczym". O autentyczności oscypka świadczą również jego wygląd, konsystencja oraz smak. Prawdziwy oscypek nie będzie wyróżniał się mocnym kolorem. Będzie za to twardy, suchy i intensywny w smaku. Podrabiany ser będzie miał zdecydowanie bardziej intensywną barwę (żółtą lub pomarańczową), gumowatą konsystencję, a w smaku wyczujesz przede wszystkim sól. Dobrym wyznacznikiem prawdziwości oscypka jest również cena. Ten autentyczny będzie zdecydowanie droższy.