PoradyTylko w tym terminie kupisz nieoszukane oscypki! Poznasz je po 1 detalu

Tylko w tym terminie kupisz nieoszukane oscypki! Poznasz je po 1 detalu

Każdy, kto jedzie w góry, chce kupić oryginalne regionalne oscypki. Kiedy jest na nie sezon? I jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnych górskich serach.

Kiedy jest sezon na oscypki? Fot. Freepik
Kiedy jest sezon na oscypki? Fot. Freepik

01.07.2023 08:46

Wyjazd w góry bez oscypków? Nie ma takiej opcji! Każdy miłośnik wędrówek po górach musi choć raz w czasie wakacji skosztować tego tradycyjnego wyrobu, a najlepiej kupić też trochę do domu. Podpowiadamy, kiedy jest sezon na oscypki i jak nie dać się oszukać na podrabiane sery.

Gdzie znajdziesz prawdziwe oscypki?

Oscypki to twarde, wędzone sery produkowane z mleka owczego w polskich górach, przeważnie na Podhalu. Od 2008 roku są oficjalnie (zgodnie z unijnymi przepisami) produktem regionalnym. Podczas nadawania im tego statusu określono precyzyjnie, w których powiatach i miastach mogą być wytwarzane. Prawo produkowania oscypków na terenie województwa śląskiego mają Istebna w powiecie cieszyńskim, Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa oraz Ujsoły w powiecie żywieckim. Na o wiele większą skalę produkcja tradycyjnych góralskich serów odbywa się w Małopolsce. Oscypki mogą być wytwarzane na terenie całych powiatów tatrzańskiego i nowotarskiego, a także w niektórych miejscowościach powiatów suskiego, limanowskiego oraz nowosądeckiego.

Kiedy jest sezon na oscypki. Fot. Pixabay
Kiedy jest sezon na oscypki. Fot. Pixabay

Kiedy jest sezon na oscypki?

Unijne przepisy określają precyzyjnie nie tylko teren, na którym można produkować oscypki. Zapisano w nich również informacje o tym, jaki powinien być skład serów i kiedy jest sezon na oscypki. Ten mały serek musi składać się w minimum 60% z mleka owczego. Resztę ma stanowić mleko od krów rasy czerwonej. Ma ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm. Oscypki można produkować tylko w sezonie wypasu owiec, czyli od maja do września. Sprzedaż tego regionalnego produktu możliwa jest jednak nieco dłużej — do końca października.

Kiedy jest sezon na oscypki? Fot. Freepik
Kiedy jest sezon na oscypki? Fot. Freepik

Po czym poznać prawdziwe oscypki?

Przepisy dotyczące składu i produkcji oscypków są restrykcyjnie przestrzegane. Mimo tego wielu turystów daje się nabrać i kupuje sery, które w rzeczywistości nimi nie są. Kluczowe znaczenie dla rozpoznania prawdziwego oscypka ma nazwa. Jeśli masz do czynienia z autentycznym wyrobem regionalnym, sprzedawca nazwie go po prostu oscypkiem. Jeśli trafisz na "podróbkę", najprawdopodobniej będzie nazwana "serkiem góralskim", "serkiem bacowskim" lub "serem owczym". O autentyczności oscypka świadczą również jego wygląd, konsystencja oraz smak. Prawdziwy oscypek nie będzie wyróżniał się mocnym kolorem. Będzie za to twardy, suchy i intensywny w smaku. Podrabiany ser będzie miał zdecydowanie bardziej intensywną barwę (żółtą lub pomarańczową), gumowatą konsystencję, a w smaku wyczujesz przede wszystkim sól. Dobrym wyznacznikiem prawdziwości oscypka jest również cena. Ten autentyczny będzie zdecydowanie droższy.