Kiedy muszę domyć tłustą patelnię, nie tracę czasu. Biegnę do apteki po odtłuszczacz za 7,99 zł!
Patelnia to podstawowe narzędzie kuchenne, bez którego ciężko wyobrazić sobie codzienne pichcenie. Zazwyczaj służy do smażenia mięs lub podgrzewania na szybko potraw, przez co pozostaje na niej ciężki do usunięcia tłuszcz. Podpowiadamy, jak domyć tłustą patelnię.
24.07.2023 18:02
Jeśli gotowanie jest przyjemne, to wiedz, że czeka na ciebie żmudne zmywanie. Zazwyczaj po przygotowaniu posiłku namaczamy patelnie wodą i czekamy na to, aż zabrudzenia odejdą same. Historia zawsze kończy się niepotrzebnymi nerwami oraz silnym szorowaniem jej dna. Warto wiedzieć, że istnieje na to o wiele prostszy i tańszy sposób.
Jak domyć tłustą patelnię?
Obecnie półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów patelni. Wiele z nich wykonanych jest teflonu, żeliwa, miedzi lub grafitu, przez co służą do przygotowywania najrozmaitszych potraw i nadają się zarówno do kuchenek gazowych jak i elektrycznych. Niezależnie od wyboru patelni może zdarzyć się awaria, czyli spalenizna, której ciężko pozbyć się samym szorowaniem. Czasem nawet zwykła warstwa tłuszczu jest wystarczającym problemem, z którym nie sposób sobie poradzić. Dlatego, jeśli twoja patelnia jest mocno zatłuszczona, to sięgnij po aspirynę. Jest nie tylko dobrym lekiem przeciwbólowym, ale też skutecznym środkiem czyszczącym zabrudzenia. Wystarczy, że rozkruszysz kilka tabletek, a następnie rozpuścisz je we wodzie tak, aby powstała gęsta papka. Teraz nałóż ją na zatłuszczoną powierzchnię patelni i okrężnymi ruchami szoruj dno. Jeśli zabrudzenie jest mocne, to możesz najpierw pozostawić pastę aspirynową na kilka minut, a dopiero potem przystąpić do mycia. Już po zaledwie kilku ruchach gąbkątłuszcz zacznie znikać.
Pozostałe sposoby na umycie tłustej patelni
- Warto pamiętać o tym, że najlepsze środki czyszczące masz w kuchni. Sięgnij po sodę oczyszczoną i ocet, które są nieocenionymi specyfikami. Na początku posyp tłustą patelnię sodą, a następnie wlej do niej ocet. Przez chwilę mieszanka będzie syczeć oraz powstaną bąbelki — to znak, że działa. Kiedy piana opadnie, weź gąbkę i rozprowadź preparat po całej powierzchni, a następnie spłucz pod bieżącą wodą.
- Kiedy naczynie jest już zimne, a tłuszcz nie chce odejść, to nie męcz się. Włóż patelnię do zamrażalnikana kilkanaście minut. Po około 15 minutach wyciągnij ją i ponownie zacznij myć, a zobaczysz, że tłuszcz odchodzi sam.