PoradyGdy mam za dużo jajek, stosuję starodawny trik. Pozostają świeże nawet przez rok!

Gdy mam za dużo jajek, stosuję starodawny trik. Pozostają świeże nawet przez rok!

Konserwowanie jaj sprawia, że nic się nie marnuje. Fot. Genialne.pl
Konserwowanie jaj sprawia, że nic się nie marnuje. Fot. Genialne.pl
15.09.2023 23:26

Podobno od przybytku głowa nie boli, ale nadmiar żywności może okazać się kłopotliwy. Nikt przecież nie chce marnować jedzenia, a czasem jest go po prostu zbyt dużo. Właśnie dlatego warto znać sposób na konserwowanie jaj. Dzięki niemu przetrwają od kilku miesięcy do roku.

Sposób przechowywania jaj może znacząco przedłużyć ich świeżość. Wykorzystując proste sztuczki, możesz sprawić, że zamiast kilkunastu dni będą nadawały się do jedzenia nawet przez kolejny rok! Takie efekty daje konserwowanie jaj.

Jak długo można przechowywać jajka?

Jajka najlepiej przechowywać w temperaturze poniżej 20°C. W domu najbezpieczniej jest umieścić je w lodówce. Pamiętaj jednak, że powinny znajdować się w osobnej szufladzie lub opakowaniu, by nie przejęły zapachu innych produktów. Jajka wiejskie możesz przechowywać w ten sposób do 14 dni. W przypadku jaj ze sklepu powinieneś natomiast trzymać się daty przydatności podanej na opakowaniu.

Konserwowanie jaj znacznie przedłuża ich świeżość. Fot. Genialne.pl
Konserwowanie jaj znacznie przedłuża ich świeżość. Fot. Genialne.pl

Jaki jest sposób na konserwowanie jaj?

Świeżość jaj można przedłużyć do kilku miesięcy, a nawet roku i to nawet wtedy, gdy przechowujesz je w temperaturze pokojowej. Prostym sposobem na konserwowanie jaj jest umieszczenie ich w wiadrze z 1 l wody destylowanej z dodatkiem 1 łyżki soku z kiszonej limonki. Dzięki tej sztuczce jajka są świeże nawet po kilku miesiącach. Co ważne, woda z sokiem z limonki nie zmienia ich smaku. Przy dłuższym przechowywaniu możesz jedynie zauważyć, że białe skorupki jaj nieco zmieniają kolor.

Są różne sposoby na konserwowanie jaj. Fot. Genialne.pl
Są różne sposoby na konserwowanie jaj. Fot. Genialne.pl

Jak wygląda konserwowanie jaj w soli?

Alternatywą dla wody destylowanej i soku z kiszonej limonki jest użycie soli. Weź duży słoik (np. o pojemności 5 l) i wsyp na dno sól (ma zabezpieczyć jajka przed kontaktem ze szkłem). Ułóż na soli jajka tak, by węższy koniec był zawsze skierowany do dołu. Następnie zasyp je kolejną warstwą soli. Jajka nie mogą stykać się ze sobą ani ze szkłem. Trzymając się tych zasad, układaj kolejne warstwy aż do wyczerpania jaj lub miejsca w słoju. Odstaw pojemnik w ciemne i chłodne miejsce. Opatrz go datą zasypania oraz liczbą jaj (aktualizuj ją, gdy będziesz wyjmował kolejne sztuki). W ten sposób możesz przechowywać jaja nawet do 12 miesięcy.

Czy można mrozić jajka?

Mrożenie jajek również jest dobrym sposobem przechowywania ich przez dłuższy czas. Co ważne, można mrozić tylko surowe jajka bez skorupek (również po rozdzieleniu żółtek i białek). Aby zamrozić całe jaja, rozbij je i wymieszaj białka z żółtkami. Następnie wlej do foremek do lodu. Podobnie możesz zrobić z rozdzielonymi żółtkami i białkami. Białka zamrażaj bez żadnego specjalnego przygotowania. Żółtka rozmieszaj i zapraw 1/2 łyżeczki soli lub cukru (w zależności od tego, do jakich dań będziesz ich później używać), by nie zesztywniały. W ten sposób jajka wytrzymają nawet 12 miesięcy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także