PoradyLajfhakiKucharze zawsze mają pod ręką ceramiczny kubek. Jego spód przydaje się podczas gotowania

Kucharze zawsze mają pod ręką ceramiczny kubek. Jego spód przydaje się podczas gotowania

W twojej szafce znajduje się ceramiczny kubek, z którego nikt nie korzysta? Nim go wyrzucisz, wypróbuj ten banalny trik na ostrzenie noży. Może się okazać, że kubek zadziała lepiej niż ostrzałka.

ceramiczny kubek, fot. Genialne
ceramiczny kubek, fot. Genialne

26.08.2023 16:11

Tępe noże mogą być bardziej niebezpieczne, niż myślisz! Jeśli nóż słabo radzi sobie z krojeniem, używasz więcej siły, gdy masz go w ręku, a niekontrolowany ruch może sprawić, że narzędzie wyśliźnie ci się z rąk. W ten sposób może trafić na skórę i mocno ją zranić, dlatego tak ważne jest, by mieć naostrzone narzędzia, które już za jednym pociągnięciem poradzą sobie z krojeniem.

Jak naostrzyć nóż bez specjalnego sprzętu?

To całkiem zabawne, lecz w tym przypadku wystarczy jedynie ceramiczny kubek, który stoi z tyłu twojej szafki. Wystarczy odwrócić go do góry dnem i wykorzystać krawędź. Przyłóż nóż płasko do rantu kubka i pocieraj pod kątem 30 stopni. Po kilku pociągnięciach sprawdź, czy ostrze jest wystarczająco ostre. Inny sposób to wykorzystanie kamiennego parapetu, do którego przykładamy nóż i mocno przeciągamy kilka razy. Czy wiesz, że folia aluminiowa też jest w stanie naostrzyć metal? Wystarczy zgnieść arkusz w niewielką kulkę, a następnie zacząć kroić folię na kawałki. Trik zadziała również na ostrza nożyczek kuchennych, które również wymagają odświeżenia od czasu do czasu.

jak naostrzyć nóż przy pomocy kubka? fot. freepik
jak naostrzyć nóż przy pomocy kubka? fot. freepik

Inne narzędzia w kuchni również wymagają ostrzenia

Nic bardziej nie męczy, jak tępe ostrza tarki, która nie chce współpracować. W tym przypadku należy przejść się do sklepu budowlanego i kupić arkusz papieru ściernego. Wystarczy, że potrzesz nim ząbki, a tarka wkrótce stanie się ostra niczym brzytwa! Uważaj na swoje palce, bo może być bardzo niebezpieczna w trakcie ścierania żywności. Młynek do kawy z czasem również zaczyna nieco się tępić. Aby temu zapobiec, co kilka miesięcy wsyp garść suchego ryżu i zmiel go na proszek. Ostrza staną się bardziej skuteczne, a na dodatek oczyścisz sprzęt z resztek olejku, który wydziela się podczas mielenia kawy. Ryż ma właściwości absorbujące i pochłonie cały tłuszcz i brud z wnętrza.

Obraz