PoradyMarynowane grzyby mojej babci nigdy nie są oślizgłe. Jedzenie ich to przyjemność

Marynowane grzyby mojej babci nigdy nie są oślizgłe. Jedzenie ich to przyjemność

jak pozbyć się śluzu z grzybów, fot. Getty Images
jak pozbyć się śluzu z grzybów, fot. Getty Images

05.10.2023 12:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie lubisz, kiedy marynowane grzyby są oślizgłe i oblepione ciągnącą się mazią? Jest na to sposób. Podpowiadamy, jak dzięki prostej sztuczce pozbyć się śluzu z grzybów.

Postawmy sprawę jasno. Śluzu, który pokrywa marynowane grzyby, nie da się usunąć całkowicie. Można jednak zdecydowanie zmniejszyć jego ilość. Zaprawieni grzybiarze znaleźli przynajmniej kilka patentów, by przetworzone grzyby nie były mocno oślizgłe i zachowały pełnię smaku.

Czy śluz na grzybach jest niebezpieczny?

Pojawianie się śluzu na grzybach jest zupełnie naturalne i wynika z ich budowy. W większości przypadków nie musisz się tym martwić (chyba że nie lubisz oślizgłych grzybów). Wyjątkiem są maślaki. W ich przypadku śluz jest toksyczny i może wywołać zatrucie pokarmowe. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak pozbyć się śluzu z tych grzybów. Najpopularniejszym sposobem jest po prostu obranie maślaków. Przy większej ilości może okazać się to jednak dość problematyczne. Na szczęście istnieje również drugi sposób, który z powodzeniem możesz wykorzystać również w przypadku innych grzybów.

Jak pozbyć się śluzu z grzybów? Fot. Freepik
Jak pozbyć się śluzu z grzybów? Fot. Freepik

Jak pozbyć się śluzu z grzybów?

Jeśli chcesz usunąć śluz z maślaków lub innych grzybów, możesz moczyć je w 10-procentowej solance przez kilka godzin. Po tym czasie musisz je porządnie wypłukać. W przeciwnym razie zabieg może okazać się nieskuteczny. Zaprawieni grzybiarze mają również inne sposoby, by na grzybach było mniej śluzu. Polecanym przez nich patentem jest przegotowanie grzybów w wodzie z solą przed włożeniem ich do słoików. Można również wykorzystać sprytne sposoby na marynowanie grzybów bez nadmiernej ilości śluzu.

Pickled mushrooms in a glass jar on blue table. High quality photo
Pickled mushrooms in a glass jar on blue table. High quality photo

Jak zamarynować grzyby bez śluzu?

Marynowanie to obok mrożenia i suszenia grzybów jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowanie ich przez dłuższy czas. Wiele osób lubi smak takich przetworów, ale nie przepada za oślizgłą zalewą. Jej konsystencję można zmienić, stosując jeden z dwóch prostych zabiegów.

  • Gotuj grzyby w wodzie z solą i niewielką ilością octu przez 15 minut. Po tym czasie przepłucz je pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć je do przygotowanej wcześniej zalewy i gotuj przez 1 minutę. Po tym czasie wlej wszystko do słoików. Dzięki temu grzyby powinny być znacznie mniej oślizgłe.
  • Innym sposobem na zmniejszenie ilości śluzu jest przetrzymanie grzybów w marynacie w zamkniętych słoikach przez ok. dobę (nie dłużej). Po tym czasie należy otworzyć słoiki, odcedzić grzyby, wrzucić do nowej porcji zalewy i ponownie włożyć do słoików.