Mikrofalówka podgrzewa naczynie, a jedzenie jest nadal zimne? Oto przyczyna
Mikrofalówka to jeden z tych sprzętów, który naprawdę ułatwia życie. Dzięki niej już po minucie możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem. Zdarza się jednak, że po wyjęciu, talerz wręcz parzy w dłonie, a jedzenie jest po prostu… zimne. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.
14.08.2023 15:55
Wracasz z pracy. Chcesz jak najszybciej dorwać się do obiadu. Wkładasz go do mikrofalówki na dwie minuty. Wyciągasz rozżarzony talerz, a gdy zaczynasz jeść, orientujesz się, że jedzenie jest… letnie. To wszystko przez jeden, mały błąd, który popełnia większość z nas.
Dlaczego mikrofalówka nie nagrzewa jedzenia?
Jak działa mikrofalówka? To urządzenie zamienia prąd w promieniowanie elektromagnetyczne. Innymi słowy, w trakcie pracy, wnika ono w potrawę, sprawiając, że staje się ciepła. Promieniowanie zwykle rozkłada się równomiernie. Ale nie zawsze. Od czego to zależy? Jak się okazuje, jest to kwestia ułożenia talerza. Większość z nas stawia go na środku, sądząc, że w ten sposób ciepło dotrze do całej potrawy. To błąd, bowiem wtedy podgrzewa się jedynie naczynie. Jeśli chcesz mieć pewność, że jedzenie będzie ciepłe, postaw je na brzegu.
Czego nie powinno podgrzewać się w mikrofalówce?
Mikrofalówka to sprytne i bardzo przydatne urządzenie. Możemy w niej podgrzać zupę, drugie danie, kawę, herbatę, a także rozmrozić zamrożone wcześniej potrawy. Pamiętaj jednak o tym, że nie nadaje się ona do wszystkich produktów. Jeśli chcesz podgrzać gotowe danie, które pokryte jest folią aluminiową, koniecznie zdejmij ją przed włożeniem do mikrofalówki. W trakcie nagrzewania mogą pojawić się iskry, a stąd już niedaleka droga do zapalenia się sprzętu.
Pamiętaj też o tym, aby nie wkładać do niej metalowych sztućców. Podobnie jak w przypadku folii, nagrzany metal może zacząć iskrzyć, bo może wywołać pożar. W najgorszym przypadku podgrzewane danie po prostu się spali.
Plastik to kolejny materiał, którego nie powinno wkładać się do mikrofalówki. Jest bardzo podatny na wysokie temperatury, przez co może się zwyczajnie stopić. Przed podgrzaniem upewnij się, że naczynie nadaje się do używania w mikrofalówce. To oznaczenie powinno znajdować się na spodzie talerza czy też miski.