Moczę noże i rdza znika jak ręką odjął. Domowa kąpiel za grosze
Na twoich nożach kuchennych pojawiła się rdza, a żadne znane ci środki nie zadziałały? Zanim zaczniesz rozglądać się za nowym zestawem, przygotuj ten domowy preparat do usuwania rdzy. Wystarczy połączyć ze sobą dwa składniki, aby pozbyć się nalotu.
24.11.2023 07:29
Każdy miłośnik gotowania ma w swoim domu nóż szefa kuchni. To nie lada wydatek, bowiem noże wysokiej jakości kosztują od 200 do nawet 1000 złotych. Odpowiednio pielęgnowany może posłużyć nam przez lata i można potraktować go jako inwestycję.
Problem zaczyna się wtedy, kiedy pojawia się na nim rdza. Taki nóż nie nadaje się do użytku, bowiem rdza nie może mieć kontaktu z żywnością. Nie oznacza to, że od razu musisz kupować nowy nóż. Wystarczy, że połączysz ze sobą dwa składniki, które z pewnością masz już w swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego na sztućcach pojawia się rdza?
Choć większość sztućców wykonana jest ze stali nierdzewnej, zdarza się, że po kilku latach użytkowania pojawia się na nich rudobrązowy nalot. To nic innego jak rdza, która powstaje wskutek uwodnienia się tlenku żelaza. Ten problem najczęściej dotyczy użytkowników zmywarek, bowiem rdza występuje wyłącznie na sztućcach, które mają długi kontakt z wodą i mocnymi detergentami. Jeśli chcesz tego uniknąć, myj sztućce ręcznie, a po umyciu, dokładnie je wysusz.
Jak pozbyć się rdzy z noża?
Zastanawiasz się, jak pozbyć się rdzy z noża? Masz wiele możliwości. W internecie znajdziesz dużo specjalistycznych preparatów, dzięki którym pozbędziesz się rdzy. Niestety, ale bazują one na bardzo silnych składnikach chemicznych, a do tego są drogie.
Na szczęście, jest jeszcze jedno równie skuteczne rozwiązanie. To domowy płyn do usuwania rdzy. Potrzebujesz tylko dwóch składników, które zapewne masz już w swoim domu. Przygotuj wodę oraz sok z cytryny. Wymieszaj ze sobą oba składniki w proporcji 1:1. W tak zrobionym roztworze zanurz noże i pozostaw je na 15 minut. Po kwadransie przetrzyj je czystą gąbką i osusz ściereczką. Po rdzy nie powinno być już śladu.
Jest jeszcze jeden patent, który stosowały nasze babcie. Cytrynę możesz zastąpić… ziemniakiem. Wystarczy, że przekroisz go na pół i przetrzesz nim po zardzewiałej powierzchni. Po minucie zauważysz, ze rdza zniknęła z powierzchni noża.