Mój niedzielny rosół zawsze wychodzi klarowny. Wszystko przez jeden nieoczywisty dodatek
Nie ma nic lepszego niż babciny domowy rosół z własnej roboty makaronem. To niezapomniany smak dzieciństwa. Jeśli chcesz odtworzyć ten przepis, mamy dla ciebie patent na klarowny rosół.
10.06.2023 13:14
Rosół to tradycyjna zupa, która ma wielu miłośników. W czasie przeziębień potrafi postawić na nogi niejednego chorego. Co więcej, niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez tego aromatycznego bulionu.
Jakie przyprawy dodać do rosołu?
Jak zrobić klarowny rosół?
Może ci wydawać się to zaskakujące, ale dodatek wódki sprawia, że rosół staje się klarowny! Dzieje się tak, dzięki zawartemu w niej etanolowi, który odparowuje w gotującej się zupie. Co więcej alkohol nie zmieni jej smaku, dlatego też taki rosół mogą jeść dzieci. Wystarczy, że wlejesz 1 łyżkę wódki do dużego garnka zupy. Dzięki temu osiągniesz zadowalające efekty. Mała sztuczka, a daje oczekiwany rezultat. Twój rosół będzie pyszny i zachwyci wszystkich domowników, tak, jak ten babciny.
Przepis na rosół z kurkumą
Tradycyjny rosół możesz też podać w całkowicie nowej odsłonie. Wystarczy, że dodasz do niego kurkumę lub nawet imbir. Dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny. Bulion możesz też zrobić w wersji wegetariańskiej. Wówczas zrezygnuj z mięsa i zastąp go większą ilością warzyw. Do takiego rosołu warto dodać sos sojowy (w zastępstwie soli) bądź nawet grzyby shiitake. Nabierze on wtedy bardziej orientalnego aromatu, które będzie kuszący dla każdego twojego gościa.