Moja ciocia nie ma piwnicy, ale kocha przetwory. Oto gdzie je upycha
Większość osób trzyma słoiki z dżemami, kiszonkami itd. w piwnicach. A gdzie przechowywać przetwory w przypadku braku piwnicy? Oto jest pytanie! Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze miejsce w mieszkaniu, by domowe wyroby przetrwały jak najdłużej.
09.09.2023 13:00
Niektórzy nie mają piwnicy, a niektórzy mają tak małą i zagraconą, że trudno w niej cokolwiek upchnąć. W każdej z tych sytuacji trzeba znaleźć inne, dogodne miejsce do schowania przetworów na zimę. W mieszkaniu jest przynajmniej kilka lokalizacji, w których można umieścić słoiki bez obaw, że ich zawartość szybciej się zepsuje.
Dlaczego najlepiej trzymać przetwory w piwnicy?
Zanim powiemy, gdzie przechowywać przetwory w przypadku braku piwnicy, warto wyjaśnić, dlaczego właśnie to pomieszczenie najlepiej się do tego nadaje. Otóż właśnie w piwnicy panują optymalne warunki do przechowywania słoików z pasteryzowaną żywnością. Przede wszystkim jest tam dość ciemno i chłodno, a przetwory powinno się trzymać z dala od słońca, w temperaturze 10-15°C. W przeciwnym razie mogą stracić kolor, smak i szybciej się zepsuć. Ważna jest również odpowiednia, niska wilgotność powietrza, która zabezpiecza przetwory przed pleśnią oraz gniciem.
Gdzie przechowywać przetwory w przypadku braku piwnicy?
Jeśli nie masz piwnicy lub nie możesz trzymać w niej przetworów, możesz skorzystać z kilku innych lokalizacji.
- Jeśli masz w mieszkaniu spiżarnię lub garderobę, może to być bardzo dobre miejsce do trzymania przetworów. Zwykle te niewielkie pomieszczenia nie mają okien i są dobrze wentylowane. Jeśli zdecydujesz się na garderobę, nie stawiaj słoików w bezpośrednim sąsiedztwie odzieży i środków chemicznych. To mogłoby wpłynąć na ich smak.
- Dobrym schowkiem może być szafa w sypialni. Tu również musisz pamiętać o tym, by odizolować przetwory od odzieży.
- Jeśli chcesz trzymać przetwory w kuchni, musisz znaleźć odpowiednie miejsce. Najlepsze będą dolne szafki, w których jest chłodniej niż w górnych. Nie mogą one jednak sąsiadować ze źródłami ciepła takimi jak kaloryfer, kuchenka czy lodówka.
- Jesienią i zimą możesz przechowywać słoiki na balkonie. Musisz jednak zapewnić im ochronę przed słońcem, a także ujemnymi temperaturami.
Jak długo przechowywać przetwory?
Wiesz już, gdzie przechowywać przetwory w przypadku braku piwnicy. To, jak długo mogą tam pozostać, zależy od zawartości słoików. Najkrócej — maksymalnie przez kilka miesięcy — mogą być przechowywane przetwory z mięsem. Owoce i warzywa należy zjeść w ciągu od 6 do 18 miesięcy (w zależności od techniki konserwacji). Dżemy oraz kiszonki możesz przechowywać do 1 roku, ale po otwarciu musisz przestawić je do lodówki i zjeść w ciągu kilku tygodni.