PoradyNajważniejsza zasada śniadania wielkanocnego. Nie popełnij błędu ze święconką

Najważniejsza zasada śniadania wielkanocnego. Nie popełnij błędu ze święconką

Śniadanie wielkanocne to bardzo uroczysty posiłek, który spożywa się w gronie najbliżyszch. Okazja do jego zjedzenia będzie już jutro, czyli w Wielką Niedzielę. Czy wiesz jednak, co jako pierwsze powinno się spożywać na śniadaniu wielkanocnym?

Śniadanie wielkanocne to wyjątkowa okazja w roku
Śniadanie wielkanocne to wyjątkowa okazja w roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Genialne | Beenis

30.03.2024 13:32

Wielkanoc to najważniejsze święta dla chrześcijan. Już dziś, czyli w Wielką Sobotę, odbywało się w kościele święcenie pokarmów. Natomiast jutro zasiądziemy w rodzinnym gronie do uroczystego śniadania wielkanocnego. Jest to wyjątkowy posiłek, na którym według tradycji należy podać konkretne jedzenie. Czy wiesz jednak, co dokładnie powinno się spożywać jako pierwsze na śniadaniu wielkanocnym? Przede wszystkim nie wolno pominąć jednej, najważniejszej zasady!

Co należy zjeść jako pierwsze na śniadaniu wielkanocnym?

Śniadanie wielkanocne to bardzo uroczysty i rodziny posiłek. Charakteryzuje się nie tylko tradycyjnymi potrawami, ale również stołem przybranym świątecznymi ozdobami. Co powinno się podać jako pierwsze na śniadanie wielkanocne? Na samym początku, według tradycji, należy podzielić się jajkiem. Następnie powinno się zjeść święconkę, czyli zawartość koszyczka, którą dzień wcześniej święciliśmy w kościele. Niestety wiele osób popełnia ten błąd i wcale nie zaczyna śniadania wielkanocnego od zjedzenia zawartości koszyka. To błąd. Tradycja mówi jasno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W Wielką Niedzielę najpierw powinno się spożywać poświęcone pokarmy. Należy zjeść wszystko, ponieważ w tym przypadku resztek nie wolno wyrzucić. Warto podkreślić, że według tradycji święconka ma być zjedzona przez wszystkich uczestników śniadania wielkanocnego co do ostatniego okrucha. Nie powinno się też dzielić święconką ze zwierzętami.

Co podać na śniadanie wielkanocne?

Wielkanoc to święta, które celebrują Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Potrawy znajdujące się na wielkanocnym śniadaniu są więc pełne symboliki. Najważniejsza jest na pewno cała święconka, czyli: chleb, jajko, baranek z cukru, sól, pieprz, wędlina lub kiełbasa, chrzan oraz babka wielkanocna. To właśnie zawartość poświęconego w kościele koszyczka spożywamy jako pierwszy posiłek. Dopiero potem możemy zjeść inne potrawy. Co jednak można podać na śniadanie wielkanocne oprócz święconki? Na pewno jajka i to pod różną postacią, różne sałatki, mięsa, wędliny, kiełbasy, kabanosy, pasztety oraz przetwory.

Na koniec śniadania wielkanocnego spożywa się zazwyczaj ciasta typu mazurki, babki wielkanocne, makowce oraz torty. W wielu polskich domach na śniadanie wielkanocne podawany jest również żurek wielkanocny. Jego wyjątkowy smak zapewnia mu starty chrzan oraz czosnek. Bardzo często żur wielkanocny jest podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem. A wy jakie macie swoje ulubione potrawy na śniadanie wielkanocne?