PoradyLajfhakiNie pomijaj tej rzeczy podczas pieczenia. Zakalec nie będzie miał prawa się pojawić

Nie pomijaj tej rzeczy podczas pieczenia. Zakalec nie będzie miał prawa się pojawić

Bardzo często, zachęceni poleceniami znajomych, próbujemy swoich sił w pieczeniu. Jednak po wyciągnięciu ciasta z piekarnika okazuje się, że wcale nie wyszło tak jak w przepisie. Wtedy pojawiają się nerwy. Okazuje się, że istnieje sposób na to, jak uniknąć powstania zakalca.

jak uniknąć powstania zakalca, fot. Genialne
jak uniknąć powstania zakalca, fot. Genialne

02.10.2023 08:43

Wiele osób lubi pichcić w kuchni, a inni pieczenie traktują niczym terapie. Niezależnie od przyczyn zawsze zależy nam na tym, aby ciasto wyszło dobrze. Jednak często nasze oczekiwania spalają na panewce, ponieważ z piekarnika wyjmujemy niedopieczone biszkopty czy keksy albo nawet zakalce.

Jak powstaje zakalec?

Jest to nic innego jak nieudany wypiek, który najczęściej pojawia się w ciastach z dodatkiem proszku do pieczenia, drożdży lub piany z białek. Zazwyczaj to wilgotna i niedopieczona cześć ciasta, która pojawia się w jego wnętrzu. Najczęściej jest efektem nieprawidłowości podczas pichcenia, które mogą wynikać z:

  • Błędu w przepisie związanego z nieodpowiednimi proporcjami dodawanych składników.
  • Zbyt wysokiej lub niskiej temperatury oraz niedostosowania czasu pieczenia. Dlatego przed wyjęciem ciasta warto sprawdzić, czy na pewno jest gotowe.
  • Źle dobranej mąki. Zazwyczaj na opakowaniu łatwo jest znaleźć informację o jej typie oraz przeznaczeniu. Każda z nich posiada inną ciężkość, która wpływa na zatrzymanie wilgoci w wypieku.
  • Długiego mieszania, które dostarcza do masy zbyt dużo powietrza.
Young woman making chocolate cream. Delicious food concept. Great design for any purposes. Flat lay style.
Young woman making chocolate cream. Delicious food concept. Great design for any purposes. Flat lay style.

Jak uniknąć powstania zakalca?

Na początek trzeba dokładnie przeczytać przepis, niezależnie od tego, skąd pochodzi. Dzięki temu unikniemy podstawowych błędów związanych z proporcjami lub temperaturą pieczenia. Przed przystąpieniem do pichcenia warto przygotować składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, a suche należy przesiać przed dodaniem do masy. Kluczem do sukcesu jest też powolne mieszanie, tylko w jedną stronę, aby zapobiec dostawaniu się powietrza do masy. Kiedy ciasto jest już w piekarniku, to pod żadnym pozorem nie wolno go otwierać. Przed wyjęciem wypieku zawsze sięgnij po drewniany patyczek np. wykałaczkę i wbij ją w ciasto. W ten sposób sprawdzisz, czy faktycznie jest upieczone. Jeśli patyczek jest wilgotny, to zostaw wypiek w piecu na dłużej. Na koniec należy poczekać do całkowitego ostygnięcia ciasta.

Obraz