Nie pomijaj tej rzeczy podczas pieczenia. Zakalec nie będzie miał prawa się pojawić
02.10.2023 08:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bardzo często, zachęceni poleceniami znajomych, próbujemy swoich sił w pieczeniu. Jednak po wyciągnięciu ciasta z piekarnika okazuje się, że wcale nie wyszło tak jak w przepisie. Wtedy pojawiają się nerwy. Okazuje się, że istnieje sposób na to, jak uniknąć powstania zakalca.
Wiele osób lubi pichcić w kuchni, a inni pieczenie traktują niczym terapie. Niezależnie od przyczyn zawsze zależy nam na tym, aby ciasto wyszło dobrze. Jednak często nasze oczekiwania spalają na panewce, ponieważ z piekarnika wyjmujemy niedopieczone biszkopty czy keksy albo nawet zakalce.
Jak powstaje zakalec?
Jest to nic innego jak nieudany wypiek, który najczęściej pojawia się w ciastach z dodatkiem proszku do pieczenia, drożdży lub piany z białek. Zazwyczaj to wilgotna i niedopieczona cześć ciasta, która pojawia się w jego wnętrzu. Najczęściej jest efektem nieprawidłowości podczas pichcenia, które mogą wynikać z:
- Błędu w przepisie związanego z nieodpowiednimi proporcjami dodawanych składników.
- Zbyt wysokiej lub niskiej temperatury oraz niedostosowania czasu pieczenia. Dlatego przed wyjęciem ciasta warto sprawdzić, czy na pewno jest gotowe.
- Źle dobranej mąki. Zazwyczaj na opakowaniu łatwo jest znaleźć informację o jej typie oraz przeznaczeniu. Każda z nich posiada inną ciężkość, która wpływa na zatrzymanie wilgoci w wypieku.
- Długiego mieszania, które dostarcza do masy zbyt dużo powietrza.
Jak uniknąć powstania zakalca?
Na początek trzeba dokładnie przeczytać przepis, niezależnie od tego, skąd pochodzi. Dzięki temu unikniemy podstawowych błędów związanych z proporcjami lub temperaturą pieczenia. Przed przystąpieniem do pichcenia warto przygotować składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, a suche należy przesiać przed dodaniem do masy. Kluczem do sukcesu jest też powolne mieszanie, tylko w jedną stronę, aby zapobiec dostawaniu się powietrza do masy. Kiedy ciasto jest już w piekarniku, to pod żadnym pozorem nie wolno go otwierać. Przed wyjęciem wypieku zawsze sięgnij po drewniany patyczek np. wykałaczkę i wbij ją w ciasto. W ten sposób sprawdzisz, czy faktycznie jest upieczone. Jeśli patyczek jest wilgotny, to zostaw wypiek w piecu na dłużej. Na koniec należy poczekać do całkowitego ostygnięcia ciasta.