Nie ustawiaj wyższej temperatury w lodówce. Narazisz się na koszty
Bez tego sprzętu ciężko wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Dzięki niemu jedzenie wytrzymuje długo oraz zachowuje swój smak. Sprawdź, jaka powinna być temperatura w lodówce.
13.08.2023 11:23
Niskie temperatury opóźniają procesy gnilne, przez co pożywienie w lodówce może wytrzymać dość długi czas. Ważne jest także to, w jakim miejscu trzyma się konkretne produkty, ponieważ nieprawidłowe ich rozmieszczenie może spowalniać proces chłodzenia. Ostatnim elementem jest temperatura, która ma kluczowe znaczenie.
Prawidłowe rozmieszczenie rzeczy w lodówce
Warto pamiętać, że lodówka to nie zamrażarka i do jej zadań należy chłodzenie produktów. Kiedy temperatura wewnątrz jest zbyt niska, to jedzenie traci wartości odżywcze, a znowu za wysoka powoduje jego gnicie. Warto dodać, że na niższych półkach jest większa wilgotność oraz niższa temperatura, ponieważ to właśnie tam opada schłodzone powietrze. Dlatego na samym dni lodówki należy przechowywać owoce i warzywa. Dolne półki przeznaczone są na świeże mięso, ryby oraz nabiał. Natomiast górne powinny być wykorzystywane do trzymania produktów o długim terminie ważności, które nie wymagają dużego chłodzenia np. dżemy lub napoje. Szuflady na drzwiach lodówki idealnie nadają się do przechowywania na nich sosów kanapkowych lub ketchupu.
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
Na początek ważne jest to, aby temperatura nie spadała poniżej 0 stopni Celsjusza. Co ważne nie powinna także przekroczyć 8 °C, ponieważ wtedy zaczną się rozmnażać bakterie. Dlatego najlepiej, żeby mieściła się ona w przedziale od 0-8 °C. Warto pamiętać o tym, że poszczególne miejsca w lodówce mogą się różnić panującą tam temperaturą. Wynika to z mechanizmu urządzenia oraz wędrowania ciepłego powietrza do góry, a zimnego na dół. Obecne na rynku lodówki mogą być konfigurowane zewnętrznie oraz ustawiane na samodzielną regulację powietrza. Na tym nowoczesne technologie w lodówkach się nie kończą, ponieważ producenci stosują oświetlenie LED przedłużające świeżość produktów, jak również system No Frost zapobiegający zaszronieniu. Jednak specjaliści zalecają, aby temperatura wewnątrz lodówki miała od 3 do 5 stopni Celsjusza. Zbyt niska generuje zbędne koszty za energię, a nikt nie chce przepłacać.