PoradyLajfhakiWyciągam pomidory z lodówki, a smakują tak, jakbym zerwała je prosto z krzaczka

Wyciągam pomidory z lodówki, a smakują tak, jakbym zerwała je prosto z krzaczka

Wiadomo, że pomidory prosto z krzaczka są najsmaczniejsze. Większość z nas trzyma je kupione lub zebrane w lodówce, aby nie straciły na swojej jędrności i smaku. Okazuje się, że należy zrobić jeszcze jedną rzecz, aby utrzymały świeżość. Podpowiadamy, jak przechowywać pomidory.

jak przechowywać pomidory, fot. Genialne
jak przechowywać pomidory, fot. Genialne

12.06.2023 16:45

W okresie letnim świeże pomidory mamy pod ręką — kupne lub z własnego ogródka. Mając ich w nadmiarze, łatwo o to, by się zepsuły. Warto wiedzieć, jak przechowywać pomidory, aby ich nie zmarnować.

Jak przechowywać pomidory?

Pomidory to składnik wielu dań, idealny jako dodatek na kanapkę czy do sałatek. Zrobisz z nich też sos do pizzy lub makaronu, a także zupę. Możliwości na ich wykorzystanie jest multum. Najlepiej użyć pomidorów zerwanych prosto z krzaczka. Można je hodować w ogrodzie i na balkonie. Kiedy mamy ich w nadmiarze, najczęściej przechowujemy je w lodówce. Zdania na ten temat są jednak podzielone. Jedna grupa osób uważa, że to dobry sposób na zachowanie przez nie świeżości. Inni zaś sądzą, że lepiej ich tam nie trzymać, aby nie straciły swojego smaku. Co zatem zrobić, aby cieszyć się soczystymi i apetycznymi pomidorami przez długi czas?

Jak jeść pomidory? Fot. Pixabay
Jak jeść pomidory? Fot. Pixabay

Trik na przechowywanie pomidorów

Odpowiedni sposób przechowywania tych warzyw to gwarant ich dobrego smaku i świeżości. Jest trik, który pozwoli im zachować oba te walory. Osoby, które były przeciwko trzymaniu ich w lodówce, uważają, że smak tracą ze względu na niską temperaturę. Dzięki naszej sztuczce nie dojdzie do tego. Wystarczy, że przed włożeniem pomidorów do lodówki, najpierw zanurzysz je na chwilę w ciepłej wodzie (o temperaturze 40-50 stopni). Po tym dokładnie je wysusz i zostaw na kilka minut, aby nabrały temperatury pokojowej. Później bez obaw o stratę smaku możesz włożyć je do lodówki.

malinowe są droższe od innych, fot. freepik
malinowe są droższe od innych, fot. freepik

Jak nawozić pomidory?

Jeśli uprawiasz pomidory samodzielnie, pamiętaj, aby dobrze je nawozić. Jednym z naturalnych nawozów jest woda po gotowanych jajkach. Jest ona bogata w składniki odżywcze, a szczególnie w potas i wapń, które są niezbędne do wzrostu roślin. Dodatkowo wpływa pozytywnie na ich odporność, co jest ważne w walce z ogrodowymi szkodnikami. Stosowanie tego nawozu wspomoże też regulację gospodarki wodnej pomidorów. Jak zastosować go na rośliny? Po ugotowaniu jajek poczekaj, aż woda przestygnie, a następnie podlej nią swoje sadzonki. Nie rób tego jedynie wtedy, kiedy woda została przez ciebie posolona, ponieważ zaszkodzisz w ten sposób roślinom.