PoradyJeśli masz taką deskę do krojenia, od razu ją wyrzuć! Naukowcy ostrzegają, że jest niebezpieczna

Jeśli masz taką deskę do krojenia, od razu ją wyrzuć! Naukowcy ostrzegają, że jest niebezpieczna

Twoja deska do krojenia może być niebezpieczna. Naukowcy nie mają wątpliwości, że szczególnie jeden typ desek może przyczynić się do rozwoju wielu groźnych chorób. Podpowiadamy, na jakie podkładki do krojenia trzeba uważać.

niebezpieczna deska do krojenia, fot. YouTube/LiveYoung|DarnellCox|BeautyOver50
niebezpieczna deska do krojenia, fot. YouTube/LiveYoung|DarnellCox|BeautyOver50

18.09.2023 18:14

Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnego rodzaju desek do krojenia — z plastiku, drewna, bambusa, szkła, a nawet ceramiki. Bez tego prostego gadżetu trudno przygotować jakikolwiek posiłek. Właśnie dlatego każdy z nas ma w domu przynajmniej jedną deskę. To, z jakiego materiału jest wykonana, ma ogromne znaczenie. Naukowcy nie mają wątpliwości, że jeden z nich jest szczególnie niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Niebezpieczna deska do krojenia, czyli jaka?

Zdaniem naukowców najgorszym wyborem jest deska do krojenia z plastiku. Choć producenci kuszą niską ceną, bogactwem wzorów i kolorów oraz obietnicą łatwego utrzymania jej w czystości, deska z plastiku może być niebezpieczna dla zdrowia. Już kilka lat temu mówiło się o tym, że ponacinany w trakcie użytkowania plastik, na którym mogą zostawać drobinki jedzenia, stanowi dobre środowisko do namnażania się bakterii. Ostatnie badania potwierdziły, że negatywnych skutków używania desek z plastiku jest więcej. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Dakoty Północnej (USA) udowodnili, że podczas używania plastikowej deski do żywności dostaje się mikroplastik, co może mieć bardzo poważny wpływ na nasze zdrowie.

Deska do krojenia z plastiku może być niebezpieczna dla zdrowia. Fot. Freepik
Deska do krojenia z plastiku może być niebezpieczna dla zdrowia. Fot. Freepik

Dlaczego należy unikać desek z plastiku?

Badacze z Dakoty Północnej prowadzili swój eksperyment na myszach. Oszacowali, że w ciągu roku możemy zjadać wraz z żywnością krojoną na plastikowych deskach ok. 50,7 gr mikroplastiku. Ich badania pokazały również, że mikroplastik przedostał się przez łożysko do płodu myszy. Naukowcy tłumaczą, iż oznacza to, że mikroskopijne drobinki akumulują się w organizmie. W dłuższej perspektywie mikroplastik, który zawiera m.in. szkodliwy bisfenol A (BPA), ftalany i formaldehyd, może prowadzić do przedwczesnego dojrzewania u młodych ludzi, zaburzeń płodności u mężczyzn, otyłości, a nawet nowotworów.

Dlaczego deska do krojenia z plastiki jest niebezpieczna? Fot. Freepik
Dlaczego deska do krojenia z plastiki jest niebezpieczna? Fot. Freepik

Jakie deski do krojenia wybierać?

Jak widzisz, plastikowa deska do krojenia może być naprawdę niebezpieczna i nie powinieneś z niej korzystać. Jaką podkładkę w takim razie wybrać? Wszystkie rodzaje desek mają swoje plusy i minusy. Badacze z Dakoty Północnej najbardziej rekomendują deski z naturalnych materiałów takich jak drewno czy bambus. Musisz jednak odpowiednio o nie dbać. Jeśli nie będziesz ich właściwie zabezpieczać i myć, mogą stać się siedliskiem bakterii. Deski szklane i ceramiczne nie wymagają aż takiej uwagi, ponieważ są odporne na ścieranie i nie uszkadzają się podczas krojenia. Korzystając z nich, musisz uważać, ponieważ ich powierzchnia jest śliska i mniej wygodna w użytkowaniu. Poza tym na takich deskach noże szybciej się tępią.

kuchniazdrowiegotowanie