Oto patent na to, jak przyspieszyć dojrzewanie papryki w domowych warunkach
Domowy warzywnik ma bardzo wiele korzyści. Zbierasz swoje własne plony, które nie były opryskiwane pestycydami. Poznaj naszą wskazówkę na to, jak przyspieszyć dojrzewanie papryki.
22.07.2023 13:05
Kolorowa i chrupiąca papryka to warzywo idealne do sałatek czy leczo. Najlepiej smakuje z własnej uprawy. Jeśli chcesz cieszyć się jej smakiem, podpowiadamy, jak ją odpowiednio pielęgnować, aby zdrowo rosła.
Uprawa papryki w domu
Papryka jest bardzo zdrowym i popularnym warzywem. Bez niej gulasz, sałatki, dania z grilla, kanapki, czy sosy nie byłyby tak smaczne. Szczególnie jej ostra odmiana nadaje potrawom charakteru. Paprykę można bez problemu uprawiać w doniczkach czy skrzynkach. Dzięki temu mamy cały czas dostęp do świeżych warzyw, które nie są pryskane chemicznymi środkami. Niestety, w przypadku sklepowych, a szczególnie tych sprowadzanych z zagranicy, tej pewności nie możemy mieć. Paprykę uprawia się bezpośrednio z rozsady. Lubi ona stanowiska nasłonecznione, a temperatura do wzrostu nie powinna przekraczać 19-27 stopni Celsjusza. Dodatkowo musisz pilnować, aby temperatura nie spadła poniżej 14 stopni Celsjusza. Papryka nie jest odporna na mrozy. Gleba powinna być żyzna o pH 6,0-6,8. W czasie upałów trzeba podlewać paprykę 2 razy dziennie - najlepiej rano i wieczorem. Natomiast nawozy mocno mineralne i wieloskładnikowe stosuj raz na 1-2 tygodnie.
Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki?
Jesteśmy ogromnymi miłośnikami papryki! Uwielbiamy ją jeść na przeróżne sposoby. Często przygotowujemy z niej pasty do kanapek lub sosy. Na imprezach króluje u nas zaś papryka nadziewana przeróżnymi mięsnymi i warzywami z serem. Ostatnio znaleźliśmy też sposób na to, jak przyspieszyć dojrzewanie tego warzywa. To prosty trik, a daje naprawdę zachwycające rezultaty. Bo jak wiadomo czasami zdarzy się, że w sklepie kupimy paprykę, która jeszcze nie jest w pełni zdatna do jedzenia. Potrzebna będzie ci będzie jedynie torebka papierowa. Włóż paprykę do jej środka, a następnie odstaw w ciepłe i suche miejsce. Dzięki temu szybciej uzyska intensywny kolor i jędrność. Dla lepszego efektu możesz też do torebki włożyć kawałek banana. Dlaczego? Ponieważ wydzielany przez niego gaz sprawi, że papryka będzie dojrzewała w mgnieniu oka!