PoradyLajfhakiOto patent na to, jak przyspieszyć dojrzewanie papryki w domowych warunkach

Oto patent na to, jak przyspieszyć dojrzewanie papryki w domowych warunkach

Domowy warzywnik ma bardzo wiele korzyści. Zbierasz swoje własne plony, które nie były opryskiwane pestycydami. Poznaj naszą wskazówkę na to, jak przyspieszyć dojrzewanie papryki.

Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki, fot. Genialne
Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki, fot. Genialne

22.07.2023 13:05

Kolorowa i chrupiąca papryka to warzywo idealne do sałatek czy leczo. Najlepiej smakuje z własnej uprawy. Jeśli chcesz cieszyć się jej smakiem, podpowiadamy, jak ją odpowiednio pielęgnować, aby zdrowo rosła.

Uprawa papryki w domu

Papryka jest bardzo zdrowym i popularnym warzywem. Bez niej gulasz, sałatki, dania z grilla, kanapki, czy sosy nie byłyby tak smaczne. Szczególnie jej ostra odmiana nadaje potrawom charakteru. Paprykę można bez problemu uprawiać w doniczkach czy skrzynkach. Dzięki temu mamy cały czas dostęp do świeżych warzyw, które nie są pryskane chemicznymi środkami. Niestety, w przypadku sklepowych, a szczególnie tych sprowadzanych z zagranicy, tej pewności nie możemy mieć. Paprykę uprawia się bezpośrednio z rozsady. Lubi ona stanowiska nasłonecznione, a temperatura do wzrostu nie powinna przekraczać 19-27 stopni Celsjusza. Dodatkowo musisz pilnować, aby temperatura nie spadła poniżej 14 stopni Celsjusza. Papryka nie jest odporna na mrozy. Gleba powinna być żyzna o pH 6,0-6,8. W czasie upałów trzeba podlewać paprykę 2 razy dziennie - najlepiej rano i wieczorem. Natomiast nawozy mocno mineralne i wieloskładnikowe stosuj raz na 1-2 tygodnie.

Obraz

Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki?

Jesteśmy ogromnymi miłośnikami papryki! Uwielbiamy ją jeść na przeróżne sposoby. Często przygotowujemy z niej pasty do kanapek lub sosy. Na imprezach króluje u nas zaś papryka nadziewana przeróżnymi mięsnymi i warzywami z serem. Ostatnio znaleźliśmy też sposób na to, jak przyspieszyć dojrzewanie tego warzywa. To prosty trik, a daje naprawdę zachwycające rezultaty. Bo jak wiadomo czasami zdarzy się, że w sklepie kupimy paprykę, która jeszcze nie jest w pełni zdatna do jedzenia. Potrzebna będzie ci będzie jedynie torebka papierowa. Włóż paprykę do jej środka, a następnie odstaw w ciepłe i suche miejsce. Dzięki temu szybciej uzyska intensywny kolor i jędrność. Dla lepszego efektu możesz też do torebki włożyć kawałek banana. Dlaczego? Ponieważ wydzielany przez niego gaz sprawi, że papryka będzie dojrzewała w mgnieniu oka!

Obraz