Plantacje bananów zagrożone. Już niedługo mogą zniknąć ze sklepów
Kto nie lubi pachnących i słodkich bananów? Te owoce od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, ale czy to ich koniec? Okazuje się, że bananowy interes pada.
05.11.2023 13:56
Banany to egzotyczne owoce, które od lat mamy na wyciągnięcie ręki. Służą nie tylko jako zdrowa przekąska, ale też stanowią główny składnik kuchennych wypieków lub potraw. Nic dziwnego, są smaczne oraz zapewniają sytość na długi czas. W sklepach czeka na nas zazwyczaj jedna odmiana - Cavendish, którą większość z nas rozpozna.
Co czeka banany w sklepach?
Okazuje się, że odmiana Cavendish jest zagrożona, przez rozmaite choroby grzybowe, które wyniszczają ten gatunek. Plantatorzy są zdruzgotani tym, że ich dorobek życia oraz jedyne źródło utrzymania marnieje z dnia na dzień i nie przynosi zakładanych zysków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podobna historia już raz się wydarzyła na początku XIX wieku, kiedy poprzedni i najpopularniejszy gatunek całkowicie zniknął z rynku. Wtedy zastąpiono go właśnie znaną nam do dziś odmianą Cavendish. Jednak jak się okazuje i te banany atakuje już zaraza. Jej skutki odczują nie tylko plantatorów, ale i konsumenci.
Co dzieje się z bananami?
Winowajcą okazuje się grzyb TR4, który opanował większość plantacji. Z tą zarazą właściciele nie mogą sobie poradzić. Choroba atakuje drzewa bananowe od korzeni, przez co hamuje pobieranie przez rośliny wartości odżywczych oraz wody. Bez nich bananowce nie będą mogły rosnąć i owocować - jak powinny.
Warto dodać, że choroba ta negatywnie wpływa na proces fotosyntezy, który u zainfekowanych bananowców zanika. TR4 nazywany inaczej chorobą panamską sieje spustoszenie, które będzie widoczne na półkach sklepowych. Po raz pierwszy zaraza ta została wykryta w Australii w 1997 roku, ale szybko zjawisko to zaczęło się także pojawiać w Indiach, Chinach, Ameryce Południowej, Afryce oraz Bliskim Wschodzie.
Naukowcy cały czas szukają sposobu, który mógłby wcześnie zatrzymać chorobę. Warto dodać, że TR4 rozwija się powoli, a jego działanie będzie widoczne dopiero za 10 lat.
Dlaczego warto jeść banany?
Ten niepozorny owoc zawiera w sobie dużo witamin: A, C, E, K oraz witamy z grupy B. Na dodatek banany posiadają wiele korzystnych dla zdrowia minerałów jak potas, wapń, magnes i fosfor.
Zobacz także
Stanowią dobre źródło błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny. Jednak dojrzałe owoce mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, który może zaszkodzić diabetykom. Niemniej jednak banany poprawiają pracę serca, układu krążenia, a przede wszystkim chronią przed nadciśnieniem i złym cholesterolem we krwi.