Porządnie wyszoruj, nim zjesz. Te owoce i warzywa mają najwięcej pestycydów
Najprawdopodobniej twoje ulubione owoce i warzywa zawierają mnóstwo pestycydów, które są niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Ostatnie badanie potwierdziło te obawy i wyznaczyło listę najbardziej szkodliwych produktów, które codziennie lądują na naszych talerzach. Sprawdź, na które owoce i warzywa trzeba uważać.
28.03.2024 13:40
Badanie wykonano w USA, lecz uważa się je za uniwersalne dla całego świata. Lista szkodliwych owoców i warzyw stale się poszerza, dlatego warto wiedzieć, z czego lepiej zrezygnować podczas zakupów. Pestycydy w tych produktach przekraczają dozwoloną normę i są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Co to są pestycydy? Zjadasz ich więcej niż myślisz
Wyhodowanie owoców i warzyw zdatnych do sprzedaży jest trudniejsze, niż myślisz. Rolnicy muszą spełniać mnóstwo norm jak wielkość, kolor czy kształt plonów, by te znalazły się na sklepowych półkach. Aby uchronić plantację przed szkodnikami i zarazą, stosuje się pestycydy, czyli inaczej środki ochrony roślin. Niewiele gospodarstw decyduje się na niestosowanie żadnego oprysku. Te, które ich używają, muszą to robić tak, by chemicznego środka było jak najmniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pestycydy są niezwykle groźne dla zdrowia, a spożywanie ich w dużych ilościach może mieć tragiczne skutki dla zdrowia. To właśnie przez nie dochodzi do problemów hormonalnych, bólów brzucha, stanów zapalnych i alergii. Im więcej pestycydów w organizmie, tym czujemy się gorzej.
Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group co roku bada owoce i warzywa dostępne na rynku i typuje te, które są najbardziej skażone przez chemiczne związki. Lista, tzw. brudna dwunastka, ma pomóc konsumentom w podjęciu świadomej decyzji, by wykluczyć z diety owoce i warzywa z nieekologicznych upraw.
Które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów?
Brudna dwunastka to inaczej lista najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, jakie można kupić w supermarketach. EWG co roku bierze pod lupę 46 owoców i warzyw, a następnie wybiera te, które mają w sobie najwięcej pestycydów. Lista stale się zmienia, lecz są takie owoce i warzywa, które stale na niej widnieją. Oto tegoroczne zestawienie:
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż, kapusta włoska i sitowata (sarepska)
- Winogrona
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Nektarynki
- Jabłka
- Papryka czerwona i ostra
- Wiśnie
- Jagody
- Fasolka szparagowa
Haniebne pierwsze miejsce zajmują truskawki, które już od kilku lat widnieją na podium listy. Poza nimi znajdzie się mnóstwo sezonowych owoców, warzywa liściaste czy też fasolka szparagowa. Pestycydy, które są najczęściej wykrywane w jedzeniu to środki ochrony roślin zapobiegające chorobom grzybiczym, które stosuje się zaraz po zbiorach, by owoce i warzywa nie zepsuły się podczas transportu. Jeśli ich dobrze nie umyjesz po zakupie, toksyczne sunstancje trafią do twojego żołądka.
Jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się pestycydów?
Po zakupach w warzywniaku wstawiasz owoce pod wodę i myślisz, że to je oczyści? Owszem, pozbędziesz się piasku i ziemi, ale pestycydy nadal pozostaną. Jakiś czas temu zagłębiliśmy się w temat oczyszczania owoców i warzyw z pestycydów — cały artykuł znajdziesz pod tym linkiem.
Powołując się na badania naukowców z Uniwersytetu z Massachusetts, opisaliśmy dokładny proces usuwania pestycydów domowymi sposobami z wykorzystaniem kuchennych produktów. Warto się z nim zapoznać w trosce o własne zdrowie.