PoradyLajfhakiPłukanie wodą nie wystarczy. Oto jak myć owoce i warzywa z toksyn

Płukanie wodą nie wystarczy. Oto jak myć owoce i warzywa z toksyn

Kupujesz warzywa i owoce w markecie? Jeśli myjesz je samą wodą, wiedz, że to nie wystarczy. Woda nie pozbędzie się szkodliwych pestycydów. Jak myć owoce i warzywa, żeby pozbyć się z nich toksyn? Poznaj prosty sposób.

Mycie owoców samą wodą nie wystarczy.
Mycie owoców samą wodą nie wystarczy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eszter

26.03.2024 12:39

Pestycydy to silne środki chemiczne, które są powszechnie stosowane w rolnictwie. Przyśpieszają plonowanie, a także chronią rośliny przed szkodnikami. Usuwają chwasty i grzyby. Niestety, część preparatu pozostaje na skórkach owoców i warzyw, które potem trafiają na sklepowe półki. Spożycie pestycydów jest naprawdę groźne dla zdrowia.

Preparaty działają mutagenne i kancerogennie. Zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną organizmu. Powodują choroby układu oddechowego, trawiennego czy limfatycznego. Sama woda nie wystarczy, by się ich pozbyć. Jak myć owoce i warzywa, żeby usunąć toksyny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym są pestycydy i jak oddziałują na organizm?

Pestycydy to silne środki chemiczne, które wykorzystywane są w rolnictwie, leśnictwie i ogrodnictwie. Opryski przyśpieszają wzrost roślin, a także chronią je przed grzybami (fungicydy), szkodnikami (insektycydy) i chwastami (herbicydy). Choć ułatwiają pracę rolnikom, mają swoją ciemną stronę — są bardzo szkodliwe dla organizmu. Badania wykazały, że mogą powodować raka, a także choroby układu hormonalnego, oddechowego i limfatycznego.

Czy pestycydy zanieczyszczają owoce i warzywa? Niestety tak, co potwierdziła analiza przeprowadzona przez fundację ProTest. Badania wykazały, że pestycydy znalazły się na pomidorach i jabłkach sprzedawanych w dwóch najpopularniejszych dyskontach. Jak czyścić owoce z toksyn? Sama woda nie wystarczy. Jeśli chcesz mieć pewność, że spożywane owoce i warzywa są bezpieczne dla organizmu, wykorzystaj ten prosty patent.

Jak myć owoce i warzywa, żeby pozbyć się pestycydów?

Owoce i warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Ostatnie badania wykazały, że te, które kupujemy w dyskontach, zawierają pozostałości od jednego do nawet trzech pestycydów. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie produktów z uprawy ekologicznej, jednak te kosztują znacznie więcej niż owoce i warzywa z dyskontów.

Jak rozwiązać ten problem? Zaopatrz się w sodę oczyszczoną. Naukowcy z Uniwersytetu z Massachusetts przeprowadzili eksperyment z użyciem sody oczyszczonej. Przygotowali jednoprocentowy roztwór z sody, po czym zanurzyli w nim jabłka zanieczyszczone pestycydami grzybobójczymi i owadobójczymi. Pozostawiono je tak na 15 minut. Badanie wykazało, że kąpiel w roztworze z sody usunęła z owoców 80 proc. pierwszego preparatu oraz 96 proc. drugiego.

Jak długo moczyć warzywa w sodzie, aby pozbyć się z nich toksyn? Wlej do miski litr wody i dodaj do niej czubatą łyżkę sody. Pozostaw tak owoce i warzywa od trzech do 15 minut. Nie zdziw się, jeśli woda stanie się mętna. To całkowicie naturalne zjawisko.

Jeśli chcesz mieć pewność, że na warzywach nie znajdują się już żadne bakterie czy pasożyty, przygotuj kąpiel z dodatkiem kwasu cytrynowego. Wlej do miski litr wody i dodaj do niej dwie łyżki kwasku cytrynowego. Zanurz w niej owoce na trzy minuty, a po trzech minutach zanurz je we wspomnianym roztworze z sody. Na końcu opłucz owoce i warzywa pod bieżącą wodą. Teraz już wiesz, jak czyścić owoce z toksyn.