PoradyLajfhakiProsty trik jak szybko obrać buraki. Żałuję, że nie znałam go wcześniej!

Prosty trik jak szybko obrać buraki. Żałuję, że nie znałam go wcześniej!

jak szybko obrać buraki fot. getty images
jak szybko obrać buraki fot. getty images
29.09.2023 17:25

Obieranie warzyw bywa żmudne i czasochłonne. I wiele osób nie lubi tego robić. Problemem są szczególnie czerwone warzywa, bo niestety chlapią i farbują. Zdradzamy, jak szybko obrać buraki.

Domowe triki nie tylko dotyczą sprzątania, ale również kulinariów. Są one praktyczne i pomagają szybciej wykonywać określone czynności, jak na przykład przyspieszyć obieranie buraków.

Jak szybko obrać buraki?

Warzywo to jest bardzo zdrowe i dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Soki z buraka wspierają metabolizm i pracę układu pokarmowego, pomagają też pozbyć się toksyn. Dlatego warto je pić regularnie, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie i figurę! Niestety ich obieranie to żadna przyjemność, a do tego ręce i wszystko dookoła jest fioletowe. Mamy dla ciebie sprytny trik na pozbycie się z nich skórki w kilku krokach:

  1. Najpierw weź średniej wielkości garnek.
  2. Wlej do niego wodę do poziomu ok. 1/2 jego wysokości.
  3. Doprowadź wodę do wrzenia.
  4. Dokładnie umyj buraki.
  5. Wrzuć je do gotującej wody.
  6. Gotuj buraki do momentu, aż zrobią się miękkie, czyli ok. 50-70 minut.
  7. Sprawdzaj, co kilka minut, czy zmiękły.
  8. Kiedy będą gotowe, odcedź je i zahartuj w zimnej wodzie.
  9. Weź mały nożyk i zdejmij zdrewniałą nasadę buraka.
  10. Na koniec lekko podważ buraczaną skórę - powinna odejść bez problemu.

To nie jedyny trik, który dla ciebie przygotowaliśmy.

Bunch of fresh raw organic beets with leaves on a gray stone background
Bunch of fresh raw organic beets with leaves on a gray stone background

Trik na szybkie gotowanie buraków

Jeśli chcesz szybko ugotować buraki, nie musisz sterczeć w kuchni i czekać ponad godzinę, aż się ugotują. Można to znacznie przyspieszyć, używając do tego kuchenki mikrofalowej. Potrzebujesz plastikowego pojemnika z przykrywką, w którym podgrzewa się zwykle posiłki. Następny krok do wlanie do tego naczynia około 150 ml wody. Potem umieść w nim kilka umytych buraków i wstaw je do mikrofalówki. Nastaw na koniec urządzenie na moc ok. 1000 W na czas 10 minut. Po upływie tego czasu warto  sprawdzić, czy buraki w mikrofalówce są już miękkie. Jeżeli nie, wymagają podgrzewania jeszcze przez kilka minut.

The hands of the cook with a knife cut the beets or beetroot for cooking vegetarian food for lunch. Peasant products.
The hands of the cook with a knife cut the beets or beetroot for cooking vegetarian food for lunch. Peasant products.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także