Przygotowuję obiady w zmywarce i oszczędzam. Metodę „sous-vide” stosują też najwięksi mistrzowie kuchni
Gotowanie w zmywarce z każdym rokiem ma coraz więcej zwolenników. To dość kontrowersyjna metoda, która pomoże przyrządzić ciekawy posiłek.
21.03.2023 09:56
Przygotowywanie potraw w zmywarce opiera się na metodzie sous vide. To nic innego jak gotowanie żywności, którą wcześniej pakujemy w torebki próżniowe. Dzięki temu danie możemy przygotować na parze lub w wodzie. Ta metoda została opracowana w 1970 roku przez francuskiego kucharza. Cały proces gotowania odbywa się w niskich temperaturach i trwa kilka godzin.
Dwie metody na gotowanie w zmywarce
Na podobnej zasadzie można spróbować przyrządzić posiłek w zmywarce. Faktycznie jest to rzecz dość niespotykana, ale ostateczny rezultat z pewnością Cię zaskoczy. Mięso gotowane w zmywarce zachowuje delikatną strukturę i otrzymuje ciekawy smak. Jednak na początku rozważ pewną kwestię.
- Gotujesz w zmywarce tylko wtedy, kiedy nie wkładasz do niej brudnych naczyń.
- Przyrządzasz potrawy podczas zmywania naczyń. Tutaj istnieje ryzyko, że nie zabezpieczysz dobrze żywności i detergenty mogą dostać się do jedzenia.
Ten drugi patent sprawia, że oszczędzasz wodę oraz prąd. I co ciekawe, w zmywarce możesz też pasteryzować słoiki.
Co można gotować w zmywarce?
Do przygotowywania dań w zmywarce idealnie nadają się przede wszystkim te produkty, które normalnie gotujemy w wodzie. Bez obaw możesz więc zapakować w plastikowy woreczek i włożyć do zmywarki:
- ryby (szczególnie łososia),
- owoce morza,
- mięso (szczególnie drób),
- kasze,
- niektóre owoce,
- niektóre warzywa (brokuły, kalafior, szparagi),
- jajka.
Natomiast nie próbuj wkładać do zmywarki twardych produktów (np. ziemniaki czy buraki).
Przed umieszczeniem żywności w zmywarce, właściwie ją zabezpiecz. Możesz poszczególne składniki włożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Oczywiście dobrze sprawdzą się też plastikowe woreczki pozbawione powietrza oraz folia aluminiowa (można nią szczelnie owinąć mięso).
Przepis na jajka ze zmywarki
Każde jajko umieść w dwóch plastikowych woreczkach. Upewnij się, że nie ma w nich powietrza i dobrze je zabezpiecz (możesz posłużyć się gumkami recepturkami). Wszystko po to, aby nie dostała się do nich woda. Następnie woreczki połóż w górnym koszu zmywarki i włącz urządzenie.