Rozpylam na ruszt przed grillowaniem. Mięso jeszcze nigdy nie przywarło
Czy wiesz, dlaczego warto smarować ruszt olejem? Żeliwna krata jest odporna na ciepło, lecz po jakimś czasie może ulec korozji. Aby temu zapobiec, warto ją wcześniej zakonserwować odpowiednim olejem, który z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
06.09.2023 20:34
Żeliwne ruszty wymagają stałej konserwacji. Mimo że ten materiał jest mocny, to stale użytkowany zaczyna się zużywać, co będzie odczuwalne podczas pieczenia żywności. By posłużył nam jak najdłużej, po każdym grillowaniu należy zrobić mu odpowiednią pielęgnację. Sprawdź jak się za to zabrać!
Dlaczego warto smarować ruszt olejem?
Ruszt dobrej jakości będzie służył wiele lat. Cząsteczki żeliwa mają dużą pojemność cieplną, dzięki czemu materiał w moment łapie temperaturę, którą stale utrzymuje. Dowodem tego jest moment, gdy przewracamy mięso i słyszymy charakterystyczne skwierczenie. Jeśli nie chcesz, by twój ruszt pokrył się rdzą, musisz rozprowadzać na nim olej przed i po grillowaniu. Dodatkowo jedzenie nie będzie przywierać do śliskiej powłoki. Czy każdy tłuszcz nadaje się do impregnacji? Otóż nie. Trzeba wybierać oleje o wysokim punkcie dymienia. Z pewnością nie sprawdzi się oliwa z oliwek czy olej lniany. Poniżej przedstawiamy najlepsze oleje:
- z awokado
- rzepakowy
- palmowy
- ryżowy
- sezamowy
Jak zaimpregnować ruszt?
Zacznij od ściągnięcia kratki i wstawienia jej do miski z wodą i płynem do naczyń. Kiedy nieco odmoknie wstaw go do zlewu i wyszoruj pod bieżącą wodą. Pozbędziesz się wszystkich zanieczyszczeń, zeschniętego jedzenia i tłuszczu. Następnie odstaw ruszt do pełnego wyschnięcia i wstaw na grill. Do małego pojemnika wlej nieco tłuszczu, możesz wybrać dowolny, ważne by jego poziom dymienia wynosił minimum 200 stopni Celsjusza. Weź pędzelek z silikonowym włosiem i zacznij smarować ruszt, który wcześniej powinien być nieco rozgrzany do ok. 100 - 120 stopni Celsjusza. Jeśli osiągnie taką temperaturę, jego cząsteczki się rozszerzą, a olej wniknie głębiej w żeliwną kratę. Pod wpływem temperatury olej staje się polimerem, czyli substancją o dużej masie cząsteczkowej i silnych łączeniach molekularnych. Dzięki takiemu zabiegowi ruszt jest zaimpregnowany i gotowy do kolejnego użycia. Ruszt impregnuj olejem zawsze przed, jak i po grillowaniu.