PoradyTeściowa uświadomiła mi, że źle gotowałam zupę. Przez 1 szczegół traciła cały smak

Teściowa uświadomiła mi, że źle gotowałam zupę. Przez 1 szczegół traciła cały smak

W czasie gotowania w zupie pojawiają się szumowiny, czyli warstwa piany. Od tego, co z nimi zrobisz, będzie zależał smak dania. Wiele osób nieświadomie popełnia w tej kwestii poważny błąd.

Oto dlaczego szumowiny pojawiają się w zupie. Fot. Freepik
Oto dlaczego szumowiny pojawiają się w zupie. Fot. Freepik

13.10.2023 23:06

Gotując zupę, łatwo popełnić błąd, który odbije się na jej smaku i wartościach odżywczych. Podpowiadamy, jak należy prawidłowo reagować, gdy w zupie pojawiają się brzydko wyglądające szumowiny.

Skąd biorą się szumowiny w zupie?

Kiedy gotujesz jakąkolwiek zupę na mięsie, najczęściej wrzucasz je do garnka z zimną wodą. Następnie dodajesz przyprawy i zaczynasz wszystko podgrzewać. W ten sposób przygotowujesz zarówno rosół, jak i bazę pod wiele innych zup. Po jakimś czasie na powierzchni cieczy pojawia się charakterystyczna szara pianka, którą nazywamy szumowinami. Osad nie wygląda ładnie, ale to nic innego jak białko zwierzęce, które ścięło się pod wpływem temperatury. Ponieważ widok szumowin nie jest zbyt estetyczny, większość osób szybko łapie za łyżkę cedzakową i wyciąga strzępy białka, które pojawiły się w zupie, nieświadomie popełniając ogromny błąd.

Szumowiny w zupie to częsty widok. Fot. Freepik
Szumowiny w zupie to częsty widok. Fot. Freepik

Czy szumowiny powinno się odcedzać?

Jak pewnie wiesz, białko ma wiele walorów odżywczych. Wpływa również na walory smakowe potraw. Odcedzając szumowiny z zupy, pozbawiasz ją wielu cennych składników i osłabiasz jej smak. Właśnie dlatego wielu kucharzy odradza usuwanie osadu. Niektórzy sugerują, by robić to tylko w przypadku rosołu, który powinien być klarowny. Istnieje jednak prosty sposób, by nawet bez wyjmowania szumowin rosół stał się idealnie przejrzysty i nie miał zanieczyszczeń.

Lepiej zostawić szumowiny w zupie. Fot. Freepik
Lepiej zostawić szumowiny w zupie. Fot. Freepik

Co zrobić, żeby zupa była klarowna?

Gotowanie to sztuka, która wymaga cierpliwości. Choć wiele osób uważa, że przygotowanie zup jest łatwe i szybkie, nie do końca pokrywa się to z rzeczywistością. Jeśli chcesz ugotować dobry rosół czy jakąkolwiek inną zupę, musisz odpowiednio długo gotować ją na wolnym ogniu. Właśnie to jest sekretem klarowności wywaru. Nawet jeśli zostawisz w garnku z rosołem szumowiny, wolne gotowanie go przez 4 godziny powinno sprawić, że będzie idealnie klarowny. Szumowiny w końcu opadną na dno garnka. Musisz jedynie uważać, by w czasie nalewania zupy zbierać ją od góry (zbyt duże zanurzenie chochli mogłoby wzburzyć szumowiny zalegające na dnie naczynia).