PoradyLajfhakiTyle wytrzyma kurczak w zamrażarce. Później trzeba go wyrzucić

Tyle wytrzyma kurczak w zamrażarce. Później trzeba go wyrzucić

Mrożenie żywności to jeden z najpopularniejszych sposobów przedłużenia jej przydatności do spożycia. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, by cały proces przebiegał prawidłowo. Niebezpieczne jest też przetrzymywanie niektórych produktów w chłodziarce przez wiele tygodni. Podpowiadamy, jak długo może leżeć w zamrażarce kurczak.

kurczak w zamrażarce, fot. Getty Images
kurczak w zamrażarce, fot. Getty Images

19.10.2023 15:21

Drób to najczęściej spożywane mięso w Polsce. Niekwestionowanym liderem jest tu kurczak, który należy do najtańszych i najbardziej powszechnych rodzajów mięsa. Nic dziwnego, że znajduje się w niemal każdej zamrażarce. Dzięki takiemu sposobowi przechowywania możesz przedłużyć trwałość mięsa nawet o kilkanaście miesięcy. Musisz jednak wiedzieć, jak prawidłowo się z nim obchodzić. Błąd może skutkować rozwojem bakterii, które powodują zatrucia pokarmowe.

Ile może leżeć kurczak w zamrażarce?

Optymalna temperatura mrożenia mięsa z kurczaka wynosi -18°C. To, jak długo produkt wytrzyma w zamrażarce, zależy od tego, w jakiej formie zostanie zamrożony. Cały kurczak może leżeć w chłodziarce maksymalnie przez trzy miesiące. Po tym czasie powinieneś go rozmrozić, obrobić i zjeść. Jeśli podzielisz mięso na mniejsze porcje, będzie mogło leżeć w zamrażalniku znacznie dłużej. Piersi, skrzydełka oraz udka mogą być zamrożone przez maksymalnie 12 miesięcy. Powinieneś jednak pamiętać o tym, że im dłużej mięso będzie zamrożone, tym więcej wartości odżywczych straci.

Kurczak może leżeć w zamrażarce tylko przez określony czas. Fot. Freepik
Kurczak może leżeć w zamrażarce tylko przez określony czas. Fot. Freepik

Jak prawidłowo mrozić kurczaka?

Pamiętaj, że kurczak, który raz był w zamrażarce, nie powinien do niej wracać. Przed zamrożeniem podziel więc mięso na porcje, które będziesz w stanie przerobić i zjeść w ciągu kilku dni. Każdą porcję mięsa umieść w szczelnie zamykanym woreczku lub pudełku. Zapisz na nim, jakie mięso (np. która cześć kurczaka) znajduje się w paczce oraz kiedy zostało zamrożone. Jeśli podzieliłeś mięso na paczki o różnej gramaturze, możesz zapisać również wagę każdej porcji. Dzięki temu łatwiej zorientujesz się w zamrożonych zapasach i zawsze wyjmiesz z lodówki tę paczkę, której potrzebujesz.

Kurczak powinien być odpowiednio przechowywany w zamrażarce. Fot. Freepik
Kurczak powinien być odpowiednio przechowywany w zamrażarce. Fot. Freepik

Jak rozmrażać kurczaka?

Przy rozmrażaniu kurczaka (i każdego innego rodzaju mięsa) powinieneś pamiętać, że nie wolno po prostu stawiać go na kuchennym blacie i czekać aż rozmarznie. W takich warunkach mięso może spędzić maksymalnie dwie godziny, ponieważ później zaczną rozwijać się w nim bakterie. Zwykle taki czas nie wystarcza, by zamarznięta porcja całkowicie rozmarzła i nadawała się do obróbki. Mięso możesz rozmrażać, przekładając je z zamrażarki do lodówki. Ta metoda zajmuje jednak sporo czasu (nawet kilkunastu godzin), więc musisz wyjąć kurczaka z odpowiednim wyprzedzeniem. Alternatywą jest rozmrażanie mięsa przez umieszczenie woreczka lub pojemnika w zimnej wodzie (nigdy w ciepłej!). Zalej opakowanie tak, by płyn całkowicie je zakrywał. Wymieniaj wodę co pół godziny. Mniejsze kawałki powinny rozmarznąć w ciągu godziny. W przypadku większych czas rozmrażania może wynieść nawet ok. trzech godzin.