PoradyJeśli myjesz mięso wodą z kranu, popełniasz wielki błąd. Oto dlaczego

Jeśli myjesz mięso wodą z kranu, popełniasz wielki błąd. Oto dlaczego

Choć wiele osób je mięso niemal codziennie, duża część konsumentów nie ma pojęcia, jak się z nim obchodzić. Społeczeństwo ma np. podzielone zdania na temat tego, czy wolno myć surowe mięso. Tymczasem błąd może zakończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.

Wyjaśniamy, czy wolno myć surowe mięso. Fot. Freepik
Wyjaśniamy, czy wolno myć surowe mięso. Fot. Freepik

12.10.2023 20:04

Przeciętny Polak zjada ok. 5 kg mięsa miesięcznie. Każdy zdaje sobie sprawę, że na jego powierzchni mogą znajdować się różne niebezpieczne bakterie. Właśnie dlatego wiele osób przed ugotowaniem wkłada je pod bieżącą wodę. Niestety, taka praktyka może mieć opłakane skutki. Wyjaśniamy, jaka jest prawda o myciu surowego mięsa.

Czy wolno myć surowe mięso?

Czy wolno myć surowe mięso? Fot. Freepik
Czy wolno myć surowe mięso? Fot. Freepik

Jak walczyć z bakteriami z mięsa?

Znasz już odpowiedź na pytanie, czy wolno myć surowe mięso. Teraz pewnie zastanawiasz się, jak wobec tego możesz usunąć drobnoustroje żyjące na jego powierzchni (mogą to być m.in. powodujące zatrucia pokarmowe bakterie takie jak campylobacter, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej). Jest tylko jeden skuteczny sposób - obróbka cieplna. Nic poza wysoką temperaturą nie usunie zarazków i nie uchroni cię przed ewentualnymi konsekwencjami zdrowotnymi.  Aby pozbyć się bakterii, wystarczy gotować lub piec mięso w temperaturze 60°C przez 10-20 minut (im wyższa temperatura, tym szybciej znikają niebezpieczne mikroorganizmy).

Czy wolno myć surowe mięso? Fot. Freepik
Czy wolno myć surowe mięso? Fot. Freepik

Czego jeszcze nie należy myć?

Mięso nie jest jedynym produktem, którego nie wolno myć. Jest jeszcze kilka produktów spożywczych, których z różnych powodów lepiej nie opłukiwać pod bieżącą wodą. Pod kran nie powinieneś wkładać:

  • surowego makaronu (woda wypłucze z niego skrobię oraz sprawi, że będzie mniej kleisty i straci smak),
  • grzybów (namoczone stracą smak i zmienią konsystencję),
  • jajek (należy je myć w ciepłej wodzie, ale dopiero przed użyciem, a nie przed włożeniem do lodówki),
  • kapusty kiszonej (woda usuwa bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają pracę jelit).
kuchniazdrowiegotowanie