W ten sposób unikniesz gorzkich ogórków podczas zbiorów. Wystarczy zmienić jeden nawyk
Ogórki z domowego warzywnika są pyszne, chrupiące i bez pestycydów. Niestety zdarzyć się może mały błąd w sztuce uprawy. Powoduje on, że w zbiorach pojawia się gorzki ogórek. Wyjaśniamy, co zrobić, aby do tego nie doszło.
11.08.2023 09:44
Gorzki ogórek nie jest pożądany w trakcie zbiorów, szczególnie że jego smak sprawia, że nie da się go wręcz zjeść. Jeśli takich egzemplarzy jest więcej, to co cała nasza praca i czas poszły na marne, tak samo uprawy. Oto nasze wskazówki, dzięki którym unikniesz tego zjawiska.
Gorzki ogórek - przyczyna
Za ten smak odpowiada kukurbitacyna, która naturalnie występuje w roślinach. Pojawia się ona, kiedy stosują one mechanizm obronny. Występuje ona w liściach i pędach warzyw dyniowych, do których należą właśnie ogórki, dynie, patisony i cukinie. Służy ona do ochrony roślin przed szkodnikami i pasożytami. Jak to się dzieje, że jedne warzywa mają gorzki smak za jej sprawą, a inne nie? Okazuje się, że przyczyna leży w stresie! Kiedy roślina czuje się zestresowana i zagrożona, wypuszcza więcej tej substancji - minimalna jej ilość zawsze znajduje się w warzywie. Stres u roślin wywołują nie tylko szkodniki, ale też brak wody. Jeśli widzisz, że są już na nich ogórki, ale obumierają w wyniku suszy, przechodzą wtedy w tryb obronny i zalewają rosnące na niej owoce wspomnianą kukurbitacyną. Nie tylko poprzez regularne podlewanie można tego uniknąć. Oto co jeszcze powinieneś zrobić.
Triki ogrodnicze
Na szczęście są sposoby, dzięki którym będziesz pewny, że gorzki ogórek, ani większa ich ilość, nie pojawi się wśród zbiorów:
Unikaj stresu termicznego. Nagłe zmiany temperatur są stresogenne dla ogórków i wpływają na wytwarzanie większej ilości kukurbitacyny. Nie zawsze przewidzisz, jaka będzie pogoda, dlatego pomagaj swoim roślinom, stosując delikatne osłony, które będą chronić je przed suszą.
Regularne nawadnianie. Przesada, zarówno z ilością wody, jak i zbyt małe jej dostarczanie źle wpływają na ogórki. Podlewaj je wczesnym rankiem i nie zraszaj liści, aby nie tworzyć warunków pod rozwój chorób grzybowych. Ziemia ma być wilgotna do wieczora, ale nie przelana.
Zapobiegaj szkodnikom. Obecność szkodników stresuje roślinę, przez co automatycznie uwalnia ona kukurbitacynę, dlatego stosuj zapobiegawczo środki nie tylko do zwalczania pasożytów, ale przede wszystkim zapobiegające im.
Nie zbieraj ich za późno. Czas zbiorów również ma znaczenie. Pamiętaj, że przejrzałe i duże ogórki na bank będą mocno gorzkie i nie będą nadawały się do jedzenia. Takie zachowaj na nasiona. Jeśli roślina będzie pękała od owoców, zbieraj je każdego dnia. Zniekształcenia na ich skórce, również mogą być objawem goryczy.
Teraz już wiesz, jak zapobiec pojawianiu się gorzkich ogórków podczas zbioru.