PoradyLajfhakiWeź cebulę i pokrywkę od słoika. Ten trik pokazał mi znajomy z Chin

Weź cebulę i pokrywkę od słoika. Ten trik pokazał mi znajomy z Chin

cebulowy kwiat fot. genialne.pl
cebulowy kwiat fot. genialne.pl

19.08.2023 08:02, aktual.: 15.03.2024 09:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ostatnio zrobiłam na przyjęcie cebulowy kwiat — goście ciągle mnie pytali, jak go przygotować. Jest to niezwykle efektowna, a zarazem prosta przekąska, która może być niczym ozdoba na stole.

W każdej kulturze są dania, które zachwycają nietypowym wyglądem. Chiński przysmak z cebuli jest właśnie jednym z nich. Mieszkańcy Europy rzadko kiedy wiedzą, jak go przygotować, a okazuje się, że to banalnie proste. Wystarczy warzywo i nakrętka do słoika, a wyczarujesz genialną przystawkę.

Cebulowy kwiat podbija internet

Na weekendzie planujesz imprezę urodzinową i nie masz pomysłu na przekąski? Koreczki i tortille już ci się znudziły, a inne przystawki są zbyt pracochłonne? Pokażemy ci, jak w łatwy sposób przyrządzić efektowe danie na ciepło, które zasmakuje szczególnie fanom krążków cebulowych. Ostatnio stało się bardzo popularne w internecie i coraz więcej osób zaczyna je przygotowywać. Cały koszt zrobienia takiej przekąski to zaledwie kilka złotych. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu, wystarczy nóż i pokrywka do słoika, co z pewnością znajdziesz u siebie w domu.

cebulowy kwiat zrobi wrażenie na gościach, fot. Pyszne na stole / YouTube
cebulowy kwiat zrobi wrażenie na gościach, fot. Pyszne na stole / YouTube

Idealna przekąska dla fanów krążków cebulowych

Kochasz cebulę w każdym wydaniu? Nic dziwnego, bo to warzywo potrafi naprawdę zaskoczyć. Smażona cebulka to przysmak wielu, a jeśli dołożymy panierkę, to powstanie istne szaleństwo. Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz kilku składników: jedną dużą cebulę, jajko, sól, pieprz, słodką paprykę, mąkę ryżową (pszenna również się nada), olej do smażenia i 50 ml mleka. Jeśli chcesz, możesz również przygotować sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego. Jak się za to zabrać? Już tłumaczymy.

       
  1. Zacznij od obrania cebuli z brązowej łupiny, a następnie umieść ją na pokrywce ze słoika. Będzie ona przydatna, by warzywo się nigdzie nie poturlało.
  2. Nacinamy cebulę nożem na krzyż, starając się, by nie przeciąć aż do samego spodu. Dlatego pokrywka nam w tym pomoże. Nóż zatrzyma się w odpowiednim miejscu. Następnie rozkładamy nieco piórka cebuli, by powstało coś w rodzaju kwiatu.
  3. Jarzynę wrzucamy do naczynia z zimną wodą na godzinę. Warzywo powinno być w całości zanurzone.
  4. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i przyprawy. Obok stawiamy talerz z mąką. Osuszoną cebulę maczamy w jajku, a następnie w mące i powtarzamy całość dwa razy.
  5. Rozgrzewamy olej i smażymy warzywo, aż przybierze złocisty kolor. Cebulowy kwiat podajemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.
Obraz