Weź cebulę i pokrywkę od słoika. Ten trik pokazał mi znajomy z Chin
Ostatnio zrobiłam na przyjęcie cebulowy kwiat — goście ciągle mnie pytali, jak go przygotować. Jest to niezwykle efektowna, a zarazem prosta przekąska, która może być niczym ozdoba na stole.
19.08.2023 | aktual.: 15.03.2024 09:24
W każdej kulturze są dania, które zachwycają nietypowym wyglądem. Chiński przysmak z cebuli jest właśnie jednym z nich. Mieszkańcy Europy rzadko kiedy wiedzą, jak go przygotować, a okazuje się, że to banalnie proste. Wystarczy warzywo i nakrętka do słoika, a wyczarujesz genialną przystawkę.
Cebulowy kwiat podbija internet
Na weekendzie planujesz imprezę urodzinową i nie masz pomysłu na przekąski? Koreczki i tortille już ci się znudziły, a inne przystawki są zbyt pracochłonne? Pokażemy ci, jak w łatwy sposób przyrządzić efektowe danie na ciepło, które zasmakuje szczególnie fanom krążków cebulowych. Ostatnio stało się bardzo popularne w internecie i coraz więcej osób zaczyna je przygotowywać. Cały koszt zrobienia takiej przekąski to zaledwie kilka złotych. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu, wystarczy nóż i pokrywka do słoika, co z pewnością znajdziesz u siebie w domu.
Idealna przekąska dla fanów krążków cebulowych
Kochasz cebulę w każdym wydaniu? Nic dziwnego, bo to warzywo potrafi naprawdę zaskoczyć. Smażona cebulka to przysmak wielu, a jeśli dołożymy panierkę, to powstanie istne szaleństwo. Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz kilku składników: jedną dużą cebulę, jajko, sól, pieprz, słodką paprykę, mąkę ryżową (pszenna również się nada), olej do smażenia i 50 ml mleka. Jeśli chcesz, możesz również przygotować sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego. Jak się za to zabrać? Już tłumaczymy.
- Zacznij od obrania cebuli z brązowej łupiny, a następnie umieść ją na pokrywce ze słoika. Będzie ona przydatna, by warzywo się nigdzie nie poturlało.
- Nacinamy cebulę nożem na krzyż, starając się, by nie przeciąć aż do samego spodu. Dlatego pokrywka nam w tym pomoże. Nóż zatrzyma się w odpowiednim miejscu. Następnie rozkładamy nieco piórka cebuli, by powstało coś w rodzaju kwiatu.
- Jarzynę wrzucamy do naczynia z zimną wodą na godzinę. Warzywo powinno być w całości zanurzone.
- W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i przyprawy. Obok stawiamy talerz z mąką. Osuszoną cebulę maczamy w jajku, a następnie w mące i powtarzamy całość dwa razy.
- Rozgrzewamy olej i smażymy warzywo, aż przybierze złocisty kolor. Cebulowy kwiat podajemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.