Balkon i ogródOgródWidzisz na szczypiorze cebuli lub czosnku? Ogrodnik tłumaczy, czy jest czym się martwić

Widzisz na szczypiorze cebuli lub czosnku? Ogrodnik tłumaczy, czy jest czym się martwić

Pożółkły szczypior czosnku.
Pożółkły szczypior czosnku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Cherkasova Alie

11.04.2024 14:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cebula i czosnek już dawno wybiły z ziemi, a ich szczypiory osiągnęły spore rozmiary. Ostatnio wielu hodowców zauważyło pogorszenie stanu liści, które zaczynają żółknąć na końcach. Jeden z ogrodników postanowił poruszyć ten temat i wskazał dwie przyczyny, które mogą powodować te zmiany. Czy jest się czego bać?

Żółte końcówki szczypioru cebuli i czosnku mogą być powodem do zmartwień. W tym okresie rośliny powinny być soczyście zielone, dlatego wszelkie zmiany są dość podejrzane. Przebarwienia na liściach mogą wskazywać na dwa problemy, które dotykają wiosenne uprawy. Twórca kanału @amatorwogrodzie postanowił pokazać swoje pole i wyjaśnił, skąd biorą się skazy na szczypiorze.

Choroby szczypioru czosnku — skąd się biorą?

Jeśli szczypior czosnku zaczyna żółknąć, może to oznaczać tylko jedno – jest mu za zimno. Wiosną, gdy pogoda stale się zmienia, czosnek zaczyna mocno reagować na wahania temperatury. Ubiegłe miesiące były niestabilne się pod względem temperatur. W ciągu dnia termometry pokazywały dodatnie temperatury, a nocą panowały delikatne przymrozki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żółte liście czosnku to znak, że roślina doznała szoku termicznego. Twórca kanału @amatorwogrodzie radzi, by obserwować pogodę. Jeśli nocą w dalszym ciągu będą odczuwalne niskie temperatury, warto nakryć czosnek agrowłókniną. Mężczyzna przyznaje, że sam nie skorzysta z tego sposobu, bo liczy, że pogoda wkrótce się ustabilizuje. Jego zdaniem lekkie przymrozki są wręcz naturalne i póki co nie trzeba się ich obawiać.

Dlaczego szczypior cebuli żółknie?

Kolejną rośliną, którą warto się zainteresować, jest cebula. Jeśli jej szczypior zaczyna żółknąć, to znak, że problem może leżeć w ziemi i jej wartościach odżywczych. Autor filmiku twierdzi, że ubiegła zima należała do najbardziej mokrych, jakie widział w swoim życiu.

Nadmiar deszczu sprawił, że wszystkie naturalne składniki zostały wypłukane i cebula nie ma skąd ich czerpać. Jak sam mówi, korzenie cebuli są zbyt krótkie, by móc pobierać wartości odżywcze z niższych warstw gleby. Brak odpowiednich składników odbija się na kondycji liści, które zaczynają żółknąć. Czy można coś z tym zrobić? W tym przypadku istnieje więcej opcji pielęgnacji rośliny.

Cebulę można dokarmić naturalnymi nawozami w płynie, które uzupełnią ziemię o wszystkie potrzebne składniki. Czosnek i cebulę można dokarmić gotowymi mieszankami ze sklepu ogrodniczego lub przygotować coś na własną rękę. Świetnie nada się nawóz z pokrojonych skórek bananów lub rozwodniony kompost, który ma w sobie multum składników odżywczych.

Inny sposób to wmieszanie kompostu w ziemię, jak najbliżej cebulek, by te miały bezpośredni dostęp do witamin i minerałów. W tym przypadku trzeba nieco uważać, by przypadkiem nie uszkodzić delikatnych korzeni cebuli i czosnku.

Źródło: YouTube: Amator w Ogrodzie.

Źródło artykułu:Genialne.pl
szczypiorcebulaczosnek