Widzisz na szczypiorze cebuli lub czosnku? Ogrodnik tłumaczy, czy jest czym się martwić
11.04.2024 14:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cebula i czosnek już dawno wybiły z ziemi, a ich szczypiory osiągnęły spore rozmiary. Ostatnio wielu hodowców zauważyło pogorszenie stanu liści, które zaczynają żółknąć na końcach. Jeden z ogrodników postanowił poruszyć ten temat i wskazał dwie przyczyny, które mogą powodować te zmiany. Czy jest się czego bać?
Żółte końcówki szczypioru cebuli i czosnku mogą być powodem do zmartwień. W tym okresie rośliny powinny być soczyście zielone, dlatego wszelkie zmiany są dość podejrzane. Przebarwienia na liściach mogą wskazywać na dwa problemy, które dotykają wiosenne uprawy. Twórca kanału @amatorwogrodzie postanowił pokazać swoje pole i wyjaśnił, skąd biorą się skazy na szczypiorze.
Choroby szczypioru czosnku — skąd się biorą?
Jeśli szczypior czosnku zaczyna żółknąć, może to oznaczać tylko jedno – jest mu za zimno. Wiosną, gdy pogoda stale się zmienia, czosnek zaczyna mocno reagować na wahania temperatury. Ubiegłe miesiące były niestabilne się pod względem temperatur. W ciągu dnia termometry pokazywały dodatnie temperatury, a nocą panowały delikatne przymrozki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żółte liście czosnku to znak, że roślina doznała szoku termicznego. Twórca kanału @amatorwogrodzie radzi, by obserwować pogodę. Jeśli nocą w dalszym ciągu będą odczuwalne niskie temperatury, warto nakryć czosnek agrowłókniną. Mężczyzna przyznaje, że sam nie skorzysta z tego sposobu, bo liczy, że pogoda wkrótce się ustabilizuje. Jego zdaniem lekkie przymrozki są wręcz naturalne i póki co nie trzeba się ich obawiać.
Dlaczego szczypior cebuli żółknie?
Kolejną rośliną, którą warto się zainteresować, jest cebula. Jeśli jej szczypior zaczyna żółknąć, to znak, że problem może leżeć w ziemi i jej wartościach odżywczych. Autor filmiku twierdzi, że ubiegła zima należała do najbardziej mokrych, jakie widział w swoim życiu.
Nadmiar deszczu sprawił, że wszystkie naturalne składniki zostały wypłukane i cebula nie ma skąd ich czerpać. Jak sam mówi, korzenie cebuli są zbyt krótkie, by móc pobierać wartości odżywcze z niższych warstw gleby. Brak odpowiednich składników odbija się na kondycji liści, które zaczynają żółknąć. Czy można coś z tym zrobić? W tym przypadku istnieje więcej opcji pielęgnacji rośliny.
Cebulę można dokarmić naturalnymi nawozami w płynie, które uzupełnią ziemię o wszystkie potrzebne składniki. Czosnek i cebulę można dokarmić gotowymi mieszankami ze sklepu ogrodniczego lub przygotować coś na własną rękę. Świetnie nada się nawóz z pokrojonych skórek bananów lub rozwodniony kompost, który ma w sobie multum składników odżywczych.
Inny sposób to wmieszanie kompostu w ziemię, jak najbliżej cebulek, by te miały bezpośredni dostęp do witamin i minerałów. W tym przypadku trzeba nieco uważać, by przypadkiem nie uszkodzić delikatnych korzeni cebuli i czosnku.
Zobacz także
Źródło: YouTube: Amator w Ogrodzie.