PoradyLajfhakiWkładam folię aluminiową do garnka i gotuję 10 minut. Lepszej metody nie znam

Wkładam folię aluminiową do garnka i gotuję 10 minut. Lepszej metody nie znam

folia aluminiowa we wrzątku fot. genialne.pl
folia aluminiowa we wrzątku fot. genialne.pl
24.09.2023 09:00

Bardzo często niewinnie wyglądające w kuchennej szafce akcesoria mają niesamowite zastosowanie. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich potencjału. Sprawdź, jak zadziała folia aluminiowa we wrzątku.

Nie tylko trzyma ciepło, ale też szybko czyści osady lub zabrudzenia, które nie chcą zniknąć myte w standardowy sposób. Niektórzy już dawno poznały te sposoby na utrzymanie perfekcyjnego wyglądu swoich sztućców. Dzięki temu zawsze wyglądają jak nowe bez zbędnego wysiłku.

Jak działa folia aluminiowa we wrzątku?

Zacznij od wlania 1 litra wody do garnka, a następnie dodania 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1/2 łyżki cukru. Teraz dobrze wymieszaj produkty do ich całkowitego rozpuszczenia i czekaj, aż woda zacznie się gotować. W tym czasie sięgnij po folię aluminiową i wytnij z niej duży kwadrat, a następnie podziel go na cztery równe części. W kolejnym kroku zgnieć je w kulki bardzo ciasno i mocno. Kiedy woda jest już gorąca, to wrzuć do niej cztery kuleczki z folii aluminiowej, a następnie przemieszaj. Teraz pora na dodanie do mieszanki sztućców, czyli zabrudzonych widelców, łyżek, a nawet noży. Na koniec gotuj je w mieszance przez około 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij je z garnka i umyj płynem do naczyń. Po wyschnięciu i wypolerowaniu będą wyglądać jak nowe.

Obraz

Tego o folii aluminiowej nie wiesz

  • Podczas gotowania owijaj jedzenie tak, aby matowa strona folii znajdowała się na zewnątrz. W ten sposób mamy gwarancję, że potrawa zawsze będzie równomiernie upieczona. Dzieje się tak, ponieważ błyszcząca strona skutecznie zatrzymuje ciepło.
  • Matowa strona folii również posiada przydatne zastosowanie. Warto wykorzystywać jej właściwości podczas przechowywania pożywienia. W tym przypadku żywność powinna stykać się właśnie ze stroną matową, a strona błyszcząca powinna być na zewnątrz. Matowa strona ogranicza dopływ ciepła do środka, przez co jedzenie wolniej się psuje.
  • Folia aluminiowa to nie tylko akcesorium kuchenne, ale i gadżet kosmetyczny. W okresie jesienno-zimowym bardzo często marzną nam stopy, przez co ciężko je rozgrzać. Folia aluminiowa sprawi, że żaden chłód nam niestraszny. Wystarczy szczelnie owinąć stopy tak, aby błyszcząca część dotykała skóry. Dopiero potem należy nałożyć na tę konstrukcję skarpetki, a szybko zrobi ci się ciepło.
folia aluminiowa jedzenie, fot. freepik
folia aluminiowa jedzenie, fot. freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także