Robię z garnkiem 1 rzecz i woda nigdy nie kipi! Tego nauczyła mnie babcia
Kipiąca woda to zmora każdego, komu zdarza się gotować. Wystarczy chwila nieuwagi, a w garnku pojawia się "kołderka" z bąbelków, która szybko wydostaje się na zewnątrz i brudzi całą kuchenkę. Na szczęście istnieje prosty trik, by uniknąć takich niespodzianek w czasie gotowania. Wystarczy 1 rzecz, a woda z ziemniaków czy makaronu już nigdy nie wykipi.
08.08.2023 13:25
Najczęściej woda kipi w czasie gotowania ziemniaków lub makaronu. Chwila nieuwagi wystarczy, by wylało się również gorące mleko lub zupa. Ale wcale nie musi tak być! Zastosuj prosty trik, by uchronić się przed katastrofą i koniecznością szorowania zalanej kuchenki. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni.
Dlaczego potrawy kipią?
Sama woda nie wykipi. Kiedy doprowadzisz ją do wrzenia, na powierzchni będą pojawiały się bąbelki z parą wodną, ale one szybko popękają, a gaz się ulotnia. Inaczej jest, kiedy w wodzie znajduje się np. makaron lub ziemniaki, które zwierają skrobię. Sprawia ona, że bąbelki powstające pod wpływem wysokiej temperatury nie są w stanie pękać i uwalniać energii (w przypadku mleka odpowiadają za to białka i tłuszcz). W efekcie bąbelków jest coraz więcej. W końcu powstaje "kołderka", która rośnie, a po chwili zaczyna wylewać się z garnka, czyli kipieć. Ograniczenie tego efektu jest możliwe m.in. poprzez mieszanie zawartości naczynia. Ale przecież nikt nie będzie stał i bez przerwy mieszał gotujących się ziemniaków czy makaronu! Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu woda nie wykipi. Wystarczy wykorzystać 1 produkt z kuchennej szafki.
Zastosuj tę sztuczkę, a woda nie wykipi
Aby potrawa nie wykipiała, powinieneś odpowiednio przygotować garnek. Zanim postawisz naczynie na kuchence, wysmaruj rant tłuszczem. Nie ma znaczenia, czy użyjesz masła, oleju czy oliwy z oliwek. Po prostu posmaruj brzeg garnka, by stworzyć zaporę, która zapobiegnie kipieniu. Jeśli masz taką możliwość, wysmaruj tłuszczem również pasek znajdujący się 2-3 cm od rantu garnka. Dzięki temu kipiąca woda zostanie szybciej zatrzymana w naczyniu. Ten trik jest bardzo popularny wśród kucharzy amatorów.
Jakie są inne sztuczki na powstrzymanie kipienia?
Istnieje jeszcze kilka patentów, by powstrzymać kipienie.
- Najprostszym sposobem (poza mieszaniem) jest zdjęcie z garnka pokrywki i zmniejszenie ognia. Kiedy potrawa będzie gotować się wolniej, znacznie ograniczysz niechciany efekt kipienia.
- Miłośnicy kulinariów uważają, że woda nie wykipi, kiedy do gotującego się makaronu lub ryżu dodasz odrobinę tłuszczu.
- Popularnym patentem na kipienie jest ułożenie w poprzek garnka drewnianej łyżki. Niestety sposób ten może okazać się nieskuteczny, jeśli bardzo mocno rozkręcisz gaz pod gotującą się potrawą.