PoradyLajfhakiRobię z garnkiem 1 rzecz i woda nigdy nie kipi! Tego nauczyła mnie babcia

Robię z garnkiem 1 rzecz i woda nigdy nie kipi! Tego nauczyła mnie babcia

Kipiąca woda to zmora każdego, komu zdarza się gotować. Wystarczy chwila nieuwagi, a w garnku pojawia się "kołderka" z bąbelków, która szybko wydostaje się na zewnątrz i brudzi całą kuchenkę. Na szczęście istnieje prosty trik, by uniknąć takich niespodzianek w czasie gotowania. Wystarczy 1 rzecz, a woda z ziemniaków czy makaronu już nigdy nie wykipi.

woda nie wykipi, fot. Getty Images
woda nie wykipi, fot. Getty Images

08.08.2023 13:25

Najczęściej woda kipi w czasie gotowania ziemniaków lub makaronu. Chwila nieuwagi wystarczy, by wylało się również gorące mleko lub zupa. Ale wcale nie musi tak być! Zastosuj prosty trik, by uchronić się przed katastrofą i koniecznością szorowania zalanej kuchenki. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni.

Dlaczego potrawy kipią?

Sama woda nie wykipi. Kiedy doprowadzisz ją do wrzenia, na powierzchni będą pojawiały się bąbelki z parą wodną, ale one szybko popękają, a gaz się ulotnia. Inaczej jest, kiedy w wodzie znajduje się np. makaron lub ziemniaki, które zwierają skrobię. Sprawia ona, że bąbelki powstające pod wpływem wysokiej temperatury nie są w stanie pękać i uwalniać energii (w przypadku mleka odpowiadają za to białka i tłuszcz). W efekcie bąbelków jest coraz więcej. W końcu powstaje "kołderka", która rośnie, a po chwili zaczyna wylewać się z garnka, czyli kipieć. Ograniczenie tego efektu jest możliwe m.in. poprzez mieszanie zawartości naczynia. Ale przecież nikt nie będzie stał i bez przerwy mieszał gotujących się ziemniaków czy makaronu! Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu woda nie wykipi. Wystarczy wykorzystać 1 produkt z kuchennej szafki.

Kiedy woda nie wykipi? Fot. Freepik
Kiedy woda nie wykipi? Fot. Freepik

Zastosuj tę sztuczkę, a woda nie wykipi

Aby potrawa nie wykipiała, powinieneś odpowiednio przygotować garnek. Zanim postawisz naczynie na kuchence, wysmaruj rant tłuszczem. Nie ma znaczenia, czy użyjesz masła, oleju czy oliwy z oliwek. Po prostu posmaruj brzeg garnka, by stworzyć zaporę, która zapobiegnie kipieniu. Jeśli masz taką możliwość, wysmaruj tłuszczem również pasek znajdujący się 2-3 cm od rantu garnka. Dzięki temu kipiąca woda zostanie szybciej zatrzymana w naczyniu. Ten trik jest bardzo popularny wśród kucharzy amatorów.

Woda nie wykipi, jeśli zastosujesz tę sztuczkę. Fot. Freepik
Woda nie wykipi, jeśli zastosujesz tę sztuczkę. Fot. Freepik

Jakie są inne sztuczki na powstrzymanie kipienia?

Istnieje jeszcze kilka patentów, by powstrzymać kipienie.

  • Najprostszym sposobem (poza mieszaniem) jest zdjęcie z garnka pokrywki i zmniejszenie ognia. Kiedy potrawa będzie gotować się wolniej, znacznie ograniczysz niechciany efekt kipienia.
  • Miłośnicy kulinariów uważają, że woda nie wykipi, kiedy do gotującego się makaronu lub ryżu dodasz odrobinę tłuszczu.
  • Popularnym patentem na kipienie jest ułożenie w poprzek garnka drewnianej łyżki. Niestety sposób ten może okazać się nieskuteczny, jeśli bardzo mocno rozkręcisz gaz pod gotującą się potrawą.