Wrzucając je do kompostownika, niszczysz przyszły nawóz. Mało kto o tym wie
Kompostowniki odgrywają ważną rolę w naszych gospodarstwach domowych, dzięki nim możemy w ekologiczny sposób ponownie wykorzystać raz użyte produkty. Wpływa to na nasz cały ekosystem, dzięki czemu my i nasz ogród jest eko. Mimo to zdarza się tak, że przez nieuwagę wrzucimy do kompostownika produkty, które nigdy nie powinny się w nim znaleźć. Dlatego podpowiadamy, czego nie wrzucać do kompostownika.
24.05.2023 08:50
W małych gospodarstwach domowych nie ma lepszej metody na uzyskiwanie nawozu korzystnego dla roślin niż kompostownik. Jest on skuteczny, ekologiczny i przede wszystkim darmowy, co w dzisiejszych czasach niezwykle procentuje. W ostatnich latach kompostowniki cieszą się ogromną popularnością wśród nie tylko zapalonych ogrodników, jednak nadal wiele osób popełnia jeden błąd.
Czego nie wrzucać do kompostownika?
Przed każdym wrzuceniem kolejnego odpadku do kompostownika, zastanów się, czy na pewno powinien on się tam znaleźć. Zwróć szczególną uwagę na produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli m.in. kości, chrząstki, reszki mięsa oraz tłuszczu. Poprzez ich rozkład w kompostowniku powstają szkodliwe drobnoustroje, które sprawiają, że nawóz przestaje być ekologiczny i skuteczny. Również poprzez swój zapach są łakomym kąskiem dla szkodników np. szczurów, które są bardzo trudne do wytępienia. Warto też nie wyrzucać do kompostownika jajek, które również są produktem odzwierzęcym, za to możesz spokojnie wrzucać skorupki z jajek. Ponieważ zawierają one w sobie liczne witaminy i minerały, które wzmocnią twoje rośliny.
Jakich warzyw i owoców nie wrzucać do kompostownika ?
Najlepszym składnikiem kompostu są obierki z warzyw i owoców, jednak niestety nie wszystkich. Pamiętaj, aby nie wyrzucać warzyw, które gotowane były z mięsem, jako bulion. Warto też wiedzieć, że skórka owoców cytrusowych też się nie nadaje do kompostu. Bardzo często w sortowniach owoców, szczególnie tych egzotycznych cytrusy są pryskane lub moczone w wodzie, która przesiąka do ich skórki i tworzy toksynę. Dlatego też w momencie rzucenia skórek cytrusowych do kompostu, te wszystkie toksyczne substancje zaczynają się wydzielać, niszcząc nawóz.
Wrzuć chwasty i liście drzew do kompostu
Chwasty są idealnym składnikiem do twojego kompostu. Zawierają niezbędne i korzystne dla prawidłowego wzrostu twoich roślin minerały. Najlepiej wrzucać do kompostu pokrzywę lub perz, ale tylko wtedy, kiedy nie mają na sobie nasion. Dlatego przed wrzuceniem do kompostownika chwastów, wysusz je na słońcu.
Z liści nie wrzucaj do kompostownika nigdy tych z orzecha włoskiego. Wydzielany przez nie juglon hamuje wzrost wielu roślin, w tym między innymi pomidorów, ziemniaków, ogórków. Juglon spowalnia też lub wręcz całkowicie uniemożliwia kiełkowanie niektórych nasion.