Wrzucam do rajstop i wieszam w kuchni. Mam spokój na długie tygodnie
Jeśli będziesz przechowywać cebulę w ten sposób, będzie świeża przez długi czas. Wygląda nieco komicznie, lecz specjalne wiązanie ma na celu utrzymanie jej w świetnej kondycji przez długie tygodnie. Przydadzą ci się do tego rajstopy.
14.09.2023 14:10
Kuchnia polska bez cebuli jest niczym Japonia bez ryżu — niewyobrażalna. Dodajemy ją do każdej potrawy i ciężko ją zastąpić. Surowa jest ostra, a po usmażeniu staje się słodka i aromatyczna. To wspaniałe warzywo musi być zawsze w naszym domu, a jeśli mamy okazję, dobrze kupić go więcej na zapas. Odpowiednie przechowywanie pozwoli uniknąć zepsucia. Pokażemy ci, jak się za to zabrać.
Cebula, czyli królowa polskich dań
Zastanów się, jaki jest zawsze pierwszy krok w większości przepisów? Zazwyczaj musisz pokroić i usmażyć cebulę, by zrobić z niej okrasę czy bazę do sosu. Komponuje się ona z praktycznie każdym daniem, niezależnie czy chodzi o mięso, czy potrawy wegetariańskie. Z tego właśnie powodu zazwyczaj kupujemy jej więcej, by mieć ją pod ręką w razie potrzeby. Któregoś razu może się okazać, że cebula, która długo leżała, zaczyna być śmierdząca. Jest to głównie wina przechowywania, gdyż to warzywo spokojnie może poleżeć nawet kilka tygodni, nie mówiąc o całej zimie. Jak w takim razie o nią zadbać?
Jak przechowywać cebulę, by nie gniła?
Zepsutą cebulę można przynieść prosto ze sklepu. Mogła ona leżeć w jednym worku z innym nadgniłym egzemplarzem, który powoli ją zarażał. Cebula powinna być w łusce, bo to ona stanowi jej naturalny pancerz. Niestety sklepy często oferują obrane warzywa, które o zgrozo ludzie chętnie kupują. Kiedy jednak masz już w domu spory zapas warzywa, spraw by nie zepsuło się po kilku dniach. Do przechowywania najlepsze będą pojemniki, skrzynie i naturalne, oddychające materiały. Ciekawym trikiem jest wykorzystanie rajstop, wystarczy powrzucać po jednej cebuli i zawiązać między nimi supełek, by się nie stykały. Taki wieniec ma dobrą wentylację i łatwo go zawiesić w odpowiednio wentylowanym miejscu, np. na karniszu przy oknie. Taki sposób gwarantuje świeżą cebulę na długie tygodnie.