PoradyLajfhakiZ rodzynkami czy bez? Odwieczny dylemat wreszcie został rozstrzygnięty

Z rodzynkami czy bez? Odwieczny dylemat wreszcie został rozstrzygnięty

sernik z rodzynkami czy bez, fot. Getty Images
sernik z rodzynkami czy bez, fot. Getty Images
09.10.2023 09:38

Sernik z rodzynkami czy bez? To pytanie pada na każdym spotkaniu rodzinnym i potrafi poruszyć dosłownie wszystkich domowników. W końcu jeden woli tak, a drugi inaczej i ciężko dojść do porozumienia w tej kwestii. Czy bakalie w serowej masie są zdrowe? Zaraz wszystkiego się dowiesz!

W moim domu zawsze królowały rodzynki w serniku i właśnie tak zapamiętałam to ciasto. Z czasem okazało się, że zdania na ten temat są mocno podzielone. Często dochodzi do poważnej debaty przy stole, a wszystko w imię suszonych winogron. Która wersja twoim zdaniem jest popularniejsza?

Sernik z rodzynkami czy bez? Kto wygrywa to starcie?

Spór na temat dodatku bakalii był tak duży, że agencja SW Research przeprowadziła badania w tym kierunku. Wyniki ankiety wskazują, że 36 proc. lubi dodatek rodzynek, 35 proc. nie ma szczególnych preferencji i jest im to obojętne, a 29 proc. nie akceptuje sernika z bakaliami. Można więc rzec, że wersja "z wkładką" jest bardziej popularna. Jeśli jednak chcesz upiec ciasto, ale gusta gości są ci nieznane, bezpieczniej zrobić wersję bez bakalii.

Sernik z rodzynkami czy bez? fot. Freepik
Sernik z rodzynkami czy bez? fot. Freepik

Czy rodzynki w serniku są zdrowe?

Po przebadaniu kilku próbek rodzynek dostępnych w markecie stwierdzono, że nie są one najlepszym wyborem. W ich tkankach znaleziono mnóstwo pestycydów. Mogą być one szkodliwe dla naszego mózgu, systemu nerwowego czy układu hormonalnego. Znikome ilości nie sprawią, że momentalnie sobie zaszkodzisz, dlatego jeśli lubisz je podjadać jako przekąskę, bez wątpienia wybieraj te z oznaczeniem bio. Bezsprzecznie mają znacznie mniej szkodliwych związków.

Sernik z rodzynkami czy bez? fot. Freepik
Sernik z rodzynkami czy bez? fot. Freepik

Skąd moda na rodzynki w serniku?

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, kto zapoczątkował modę na rodzynki w serowym wypieku. Przez lata eksperymentowano z jego składem, potem przepisy zapisywano w zeszytach, które przechodziły z pokolenia na pokolenie. Mówi się, że kiedyś istniała wersja sernika z ziemniakami, lecz teraz raczej nie ma nikogo, kto by ją powielał. Być może rodzynki były jednym z eksperymentów, który zwyczajnie się przyjął w wielu kręgach. Do dziś wiele osób nie wyobraża sobie bez nich ciasta, podczas gdy inni krzywią się na myśl o bakaliach w serniku. Podsumowując, każdy niech wybiera wersję ciasta, jaką chce, gdyż o gustach się nie dyskutuje.

Sernik z rodzynkami czy bez? fot. Freepik
Sernik z rodzynkami czy bez? fot. Freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także