Zabieram z łazienki i nie zrażając się, szoruję. Palniki lśnią czystością
Czyszczenie kuchenki gazowej może wydawać się uciążliwą czynnością. Stosując odpowiednie domowe triki, sprzątanie jest szybsze, skuteczniejsze i przyjemniejsze. Podpowiadamy, jak wyczyścić kuchenkę gazową w prosty sposób.
24.09.2023 19:00
Brak systematycznego czyszczenia kuchenki gazowej doprowadza do powstania nieestetycznego osadu, który ciężko usunąć. Nie jest to przyjemny widok, a wręcz zniechęca do gotowania. Oto nasze triki na szybkie jej wyczyszczenie.
Jak wyczyścić kuchenkę gazową?
Pierwszą czynnością, jaką należy wykonać, zabierając się za czyszczenie kuchenki gazowej, jest zdjęcie z niej rusztu, a następnie należy usunąć z jej powierzchni wszelkie okruszki i inne resztki jedzenia. Wykonaj to miękką szczoteczką, ewentualnie ściereczką. Kolejny krok to rozmontowanie palników. Miej na uwadze, że kuchenki gazowej nie czyści się następującymi rzeczami: druciakami, magiczną gąbką, szczoteczką z twardym włosiem, nożami czy innymi ostrymi narzędziami, żeby trwale nie uszkodzić jej powierzchni. Brudne elementy palników wpływają na jakość płomienia, dlatego, jeśli są brudne, po rozmontowaniu zanurz je w gorącym roztworze z wody i octu, który zrób w proporcji 1:3. Po jego wystygnięciu wyczyść je za pomocą szczoteczki i dokładnie wysusz. Czyszczenie powierzchni kuchenki, niezależnie, czy jest emaliowa, czy szklana, wykonuj delikatnymi detergentami, np. płynem do naczyń. Nie szoruje się też mocno, a pozostawia brud do rozpuszczenia.
Domowe triki
Palniki kuchenki gazowej wyczyści pumeks. Wystarczy przetrzeć ich powierzchnie wilgotnym pumeksem, a następnie przetrzeć ścierką - i gotowe! Po osadach nie będzie śladu. Ruszt czyścimy octem spirytusowym, którym nasączamy ręczniki papierowe i owijamy nimi szczelnie metalowe pręty. Zostawiamy tak na kilka minut, a potem wyrzucamy listki i przecieramy ruszt wilgotną ściereczką. Do czyszczenia powierzchni używamy też starej dobrej metody, czyli soku z cytryny, który pozostawia po sobie cytrusowy zapach. Można też zrobić uniwersalną pastę na bazie dwóch łyżeczek sody i octu. Pozbędzie się, nawet najbardziej uciążliwego tłuszczu. Jednak, aby tak się stało, po nałożeniu na kuchenkę gazową, musi ona na niej leżeć przez godzinę, a dopiero po tym czasie wszystko zejdzie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.