PoradyDomowe trikiZalewasz kawę wrzątkiem? Szybko przestań to robić

Zalewasz kawę wrzątkiem? Szybko przestań to robić

Parzenie kawy
Parzenie kawy
Źródło zdjęć: © via Getty Images | VTT Studio

04.11.2023 17:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa o poranku jest niczym boski napój, który pozwala nam rozpocząć dzień na pełnych obrotach. To jaki rodzaj pijesz, jest mało ważny, w końcu każdy gustuje w czym innym. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który sprawia, że napar staje się mniej smaczny. Co ciekawe popełniamy ten błąd notorycznie, a nawet o tym nie wiemy.

Zastanów się, jak robisz kawę. Zgaduje, że po zmieleniu ziaren zalewasz je wrzątkiem i czekasz, aż fusy opadną na dno. Otóż w tym momencie popełniasz jeden z powszechnych błędów, przez które twoja kawa jest gorzka i raczej nie przypomina tej od baristy. Poniżej tłumaczymy, jak poprawnie przygotować napar. Kluczem jest odpowiednia temperatura wody!

Idealna kawa. Jak ją parzyć?

Dobranie odpowiedniej temperatury wody zależy od wielu czynników jak np. rodzaju ziaren czy sposoby parzenia. Niemniej, nigdy nie używamy do tego wrzątku! Pewnie zapytasz, dlaczego to tak ważne, otóż zbyt wysoka temperatura będzie powodować gorycz, kwaskowaty posmak i utracenie całej głębi. Istnieje pewien mit, mówiący, że to wrzątek wydobywa wszystko, co najlepsze z ziaren. Niestety prawda jest zupełnie inna, a zwolennicy tej teorie najprawdopodobniej nie pili jeszcze dobrze zaparzonej kawy.

Skoro mamy już za sobą teorię, pora przejść do praktyki. Jaka temperatura wody będzie najlepsza do naszej kawy? Przyjmuje się, że najbezpieczniejszy zakres to między 89-94 stopnie Celsjusza. Większość kaw będzie lepsza w wyższych temperaturach, powyżej 90 stopni. Jak widzisz, jest to minimalna różnica w temperaturze, ale bardzo duża różnica w ogólnym smaku.

Warto wspomnieć, że niższa temperatura wody pozwala wydobywać kwaśne, cytrusowe nuty, z kolei ta wyższa to głównie gorzkie i głębokie smaki. Niemniej, nigdy nie przekraczaj górnej granicy 97 stopni, bo zwyczajnie spalisz ziarna. Gorzkie espresso o poranku z pewnością nie będzie przyjemnym doznaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zaparzyć idealną kawę? Metoda prób i błędów

Na samym początku wspominaliśmy, że każdy z nas ma swoje preferencje i nie wszystkim będzie smakować to samo. Właśnie dlatego najlepiej jest próbować różnych temperatur w trakcie zaparzanie kawy. Być może odnajdziesz nowe smaki, a te stare odejdą w zapomnienie. Każde ziarna zachowują się zupełnie inaczej, dlatego testowanie różnych kombinacji to droga do odnalezienia swojego smaku.

Jak dobrze zaparzyć kawę?
Jak dobrze zaparzyć kawę?© Freepik | valeria_aksakova

Aby ułatwić sobie cały proces, warto zainwestować w termometr laserowy lub czajnik z termometrem. Dzięki niemu będzie ci o wiele łatwiej zapanować nad temperaturą wody. Cena takiego sprzętu to ok. 30 zł, więc warto go kupić, by móc ze spokojem eksperymentować w kuchni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także