Zamiast szukać na łąkach, zasadź go w ogródku! Przyda się do kiszenia ogórków
Ma charakterystyczny, ostry smak i jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów czy pieczeni. Jest również bardzo zdrowy. Podpowiadamy, jak sadzić i zbierać chrzan, by mieć stały dostęp do tego pełnego witamin produktu.
09.08.2023 12:42
Chrzan jest uważany za chwast. Występuje na nieużytkach oraz łąkach na terenie całej Polski. Warto jednak zasadzić go we własnym ogródku, ponieważ jest bardzo zdrowy i stanowi świetny dodatek do wielu potraw, nie tylko kuchni polskiej. Podpowiadamy, jak sadzić, a także zbierać chrzan. Dzięki tej wiedzy doczekasz się dorodnych korzeni, a jednocześnie zapobiegniesz nadmiernemu rozplenianiu rośliny.
Dlaczego warto uprawiać chrzan?
Zarówno korzeń, jak i liście chrzanu mają liczne zastosowania w kuchni. Można wykorzystywać je jako składniki sałatek, sosów, marynat czy dodatki do mięs. Korzeń jest jednym ze składników potrzebnych m.in. do kiszenia ogórków czy przygotowania świątecznej ćwikły z chrzanem. Poza tym chrzan ma liczne zastosowania lecznicze. Przede wszystkim ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Charakteryzuje się także wysoką zawartością witaminy C. Znajdziesz w nim również witaminy B1, B2 oraz B6, żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń i kwas foliowy. Chrzan doskonale sprawdza się jako środek na przeziębienie, grypę, choroby dróg moczowych czy reumatyzm. Pomaga również w walce z bólem głowy, opuchlizną oraz nieżytem nosa. Stwierdzono również jego pozytywny wpływ na pracę pęcherzyka żółciowego, apetyt, a także zdrowie osób cierpiących na cukrzycę i szkorbut. Warto więc wiedzieć, jak sadzić i uprawiać chrzan w swoim ogródku.
Jak sadzić chrzan?
Najlepszym terminem na sadzenie chrzanu jest wiosna, zaraz po rozmarznięciu gleby. Możesz jednak zasadzić korzeń również jesienią, jak robi się również w przypadku cebuli i czosnku. Powinieneś umieścić go w ziemi zaraz po zakupieniu, ewentualne po 2 dniach, ale w takim wypadku musisz go przechowywać w lodówce. Posadź chrzan na stanowisku półcienistym, w żyznej, głęboko uprawionej, próchniczej i wilgotnej ziemi. Podłoże nie może być zbyt kwaśne. Optymalne pH wynosi 5,5-6,5. Przed umieszczeniem korzenia w ziemi oczyść go z pąków i drobnych korzeni, by za bardzo się nie rozrastał. Wykop dołek i umieść w nim kompost. Korzeń umieść w ziemi pod skosem tak, by jego górna cześć po zasypaniu znajdowała się ok. 3 cm pod powierzchnią. Na koniec obficie podlej roślinę.
Jak dbać o chrzan?
Uprawa chrzanu nie jest trudna, ale musisz pamiętać o kilku rzeczach.
- Kiedy chrzan wypuści młode liście, rozpocznij cieniowanie, by sadzonki przyzwyczaiły się do światła słonecznego.
- Chrzan jest rośliną wieloletnią. Dorodnych liści doczekasz się w 2. roku po posadzeniu. Korzenie najlepiej zbierać, gdy są młode.
- Chrzan jest odporny na mrozy, więc na zimę nie musisz go okrywać.
- W okresie wzrostu warto nawozić chrzan 1-2 razy nawozem bogatym w azot.
- Korzenie chrzanu rosną najlepiej, gdy podłoże jest cały czas wilgotne. Dbaj więc o odpowiednie nawodnienie, szczególnie w czasie suszy.
- Regularnie odchwaszczaj grządki z chrzanem.
Jak zbierać i rozmnażać chrzan?
Wiesz już, jak sadzić i uprawiać chrzan. Czas porozmawiać o zbiorach. Korzenie należy zbierać jesienią, gdy liście zaczynają żółknąć. Staraj się wykopywać je bardzo dokładnie, ponieważ roślina może odrosnąć nawet z najmniejszego fragmentu korzenia pozostawionego w glebie. Z jednej strony może to być prawdziwe utrapienie, ponieważ chrzan rozpleni się w niekontrolowany sposób. Z drugiej — to dobra wiadomość, jeśli chcesz go rozmnożyć lub powiększyć uprawę. Nowe sadzonki możesz z łatwością uzyskać z pozostałości korzeni. Kiedy już zbierzesz chrzan, od korzenia głównego odetnij korzenie boczne o grubości ok. 1 cm i przytnij je do długości ok. 30 cm. Górną część odetnij prosto, a dolną ukośnie. Z jednego korzenia możesz uzyskać w ten sposób nawet 3 nowe sadzonki. Przechowuj je w piwnicy w wilgotnym piasku do połowy marca, gdy będzie można je zasadzić.