Zamiast wyrzucać, mieszam z wodą i podlewam papryki wiosną. To je odżywia i wzmacnia
Papryka to smaczne i popularne warzywo, z którego przygotować można wiele potraw. Często decydujemy się na jej uprawę w ogródkach, ponieważ jest bardzo łatwa w uprawie przy sprzyjających warunkach pogodowych. Jeśli chcemy, żeby krzaki uginały się od warzyw, to należy przygotować dokarmiacz sadzonek papryki.
24.05.2023 10:16
Obecnie znaleźć można wiele przepisów na dania z papryki, a są to zupy, sosy oraz bardzo efektowne papryki faszerowane. W sezonie letnim warzywo to często ląduje na ruszcie grilla, ponieważ stanowi idealną alternatywę dla mięsa. Dlatego warto ją wysiać samemu lub zakupić sadzonki, jak już na siew jest za późno, ale wcześniej przeczytaj, jak uprawiać ją poprawnie.
Jak uprawiać paprykę?
W naszym klimacie warto wybrać uprawę doniczkową papryki, ponieważ warzywo lubi wysoką temperaturę i nasłonecznienie. Podłoże natomiast należy wybrać przepuszczalne i żyzne np. kompost. Dlatego dobrze sprawdzi się do sadzenia papryki podłoże do pomidorów. Istotna jest także głębokość sadzenia ziaren, która powinna wynosić od 0,5 do 1 cm oraz odległość sadzonek do 3 cm. Dopiero po upływie maksymalnie 20 dni od zasadzenia papryki, ziarna powinny zacząć kiełkować.
Jakie warunki lubi papryka?
Sadzonki papryki do prawidłowego rozwoju potrzebować będą słońca, dlatego warto trzymać je na południowych parapetach. Natomiast latem należy unikać wystawiania warzywa na bezpośrednie słońce, ponieważ może ono poparzyć jej liście. Najlepsza temperatura do uprawy papryki wynosi od 19 do 30 stopni Celsjusza, jeśli spadnie ona do 14 stopni C, to rozwój sadzonek będzie zahamowany. Roślina lubi stale wilgotne podłoże, dlatego warto podlewać krzew letnią i odstaną przynajmniej dobę wodą. W porze letniej, jeśli jest upalnie, to warto nawadniać roślinę nawet kilka razy dziennie. Raz na dwa tygodnie należy dokarmić paprykę, najlepiej domowym i naturalnym nawozem.
Czym dokarmiać sadzonki papryki?
Do przygotowania nawozu potrzeba: wody, łupin cebuli oraz popiołu drzewnego (z grilla lub kominka). Na początku musisz zagotować 1 litr wody, a następnie dodać do niego łupiny cebuli z kilku jej sztuk. Teraz należy czekać około 5 minut aż powstanie wywar, a potem go odstawić do ostygnięcia. Później wystarczy odcedzić miksturę, przelać do słoika i na koniec dodać maksymalnie 5 łyżek popiołu drzewnego. Domowy nawóz sprawdzi się też do dokarmiania pomidorów.