Zanurz w niej spód patelni na kilka godzin. Usunie cały brud
Patelnia jest narzędziem, z którego najczęściej korzystamy podczas przygotowywania potraw. Służy nam do smażenia i podgrzewania jedzenia. Dlatego dbamy o jej wnętrze, zapominając o wyczyszczeniu jej spodu. Podpowiadamy jak doczyścić spód patelni, aby służyła jak najdłużej.
01.08.2023 18:21
Często podczas smażenia na spodzie patelni gromadzi się tłuszcz, który pod wpływem ciepła mocno przywiera. Powoduje on trudności w gotowaniu, ponieważ często się przypala. Skuteczne oraz regularne czyszczenie patelni pomaga utrzymać ją w bardzo dobrym stanie nawet kilka lat.
Jak doczyścić spód patelni?
W sklepach znajdują się mało skuteczne środki czyszczące spód patelni, które mogą uszkodzić jej powierzchnię. Dlatego warto wybrać domowe oraz skuteczne sposoby, dzięki którym twoja patelnia będzie czysta, a portfel nie zubożeje. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego wykonana jest patelnia i do jakiego typu kuchenki przeznaczona. Obecnie na rynku dostępne są: patelnie żeliwne, ceramiczne, nieprzywierające oraz wykonane ze stali nierdzewnej. To bardzo istotne informacje, które pomogą w doborze najlepszego środka czyszczącego. Warto też, rozpocząć mycie spodu patelni od małego niewidocznego obszaru. Dzięki temu, w razie niepowodzenia zetrze się tylko mały fragment powierzchni patelni.
Czyszczenie sodą oczyszczoną spodu patelni
Wykorzystanie sody oczyszczonej, do skutecznego wyczyszczenia spodu patelni jest bezpiecznym sposobem, który sprawdzi się na każdej powierzchni patelni. Do przygotowania potrzebować będziesz sody oczyszczonej i wody utlenionej, zmieszanych na jednolitą masę w proporcji 6 łyżeczek sody oczyszczonej na 1/4 szklanki wody utlenionej. Następnie rozprowadź masę na całej powierzchni spodu patelni i pozostaw na około 10 minut. Na koniec zmyj preparat przy użyciu gąbki lub ścierki.
Spróbuj kwasku cytrynowego do czyszczenia spodu patelni
Dostępnym w każdej kuchni jest kwasek cytrynowy, którego działanie jest podobne do sody oczyszczonej. Wystarczy rozpuścić jedną łyżeczkę tego preparatu we wodzie doprowadzonej do wrzenia, a potem znużyć w niej spód patelni, który chcemy wyczyścić. Teraz warto pozostawić patelnie w roztworze na kilka godzin tak, aby kwasek mógł skutecznie zadziałać i usunąć brud. Po tym czasie zmyj resztki pozostałego tłuszczu pod bieżącą wodą, dzięki temu brud odejdzie szybciej.