PoradyLajfhakiZanurz w tym płynie palniki kuchenki gazowej. Rano będą jak nowe!

Zanurz w tym płynie palniki kuchenki gazowej. Rano będą jak nowe!

czyste palniki kuchenki gazowej fot. genialne.pl
czyste palniki kuchenki gazowej fot. genialne.pl
03.07.2023 09:05

Codziennie z niej korzystamy, przygotowując potrawy lub je podgrzewając. Jednak zdarza się, że tłuszcz kapie, a woda kipi, przez co cała powierzchnia kuchenki jest brudna. Sprawdź, jak zawsze mieć czyste palniki kuchenki bez szorowania.

Według statystyk kuchnia jest najbardziej podatnym pomieszczeniem w domu na bakterie i zarazki. Nic dziwnego, skoro przygotowujemy w niej jedzenie oraz spędzamy dużo czasu. W większości domów nadal używa się kuchenek gazowych, które mają palniki. Dlatego warto wiedzieć, jak utrzymać je w czystości.

Jak zawsze mieć czyste palniki kuchenki?

Nie należy zaopatrywać się w wymyślne i drogie środki chemiczne, ponieważ skuteczne detergenty znajdziemy bez wychodzenia z kuchni. Wystarczy płynny amoniak i torebka strunowa. Na początek do worka należy wlać 1/4 szklanki amoniaku, taka ilość będzie wystarczająca dla 1 palnika. Następnie włóż do torebki z detergentem palnik i zamknij ją szczelnie, aby płyn nie wyciekł. Warto dodać, że część musi być całkowicie zanurzona w amoniaku. Takie woreczki muszą odleżeć całą noc, ponieważ środek potrzebuje czasu na dogłębne działanie. Rano wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą i wysuszyć na świeżym powietrzu np. parapecie. Dopiero po kilku godzinach, kiedy będą suche, zamontuj je ponownie i gotowe. Pamiętaj, że amoniak jest mocnym środkiem, przez co może podrażnić skórę oraz oczy. Dlatego załóż okulary i rękawice ochronne.

Closeup a flames from the gas stove embedded in the counter in the kitchen-Industrial interior and technology concepts.
Closeup a flames from the gas stove embedded in the counter in the kitchen-Industrial interior and technology concepts.

Domowe sposoby na czyste palniki

  • Jeśli nie masz pod ręką amoniaku, to możesz wyczyścić palnik przy pomocy innych środków. Wystarczy sięgnąć po ocet, dezynfekujący i mocno czyszczący środek, który zagotowuje się w proporcji 3:1 z wodą. W tak przygotowanym roztworze moczy się palniki, dzięki temu zaschnięty tłuszcz znika. Po kilku minutach należy wyjąć je z mieszanki i przetrzeć, aby nie rdzewiały.
  • Kolejny trik usunie brud za pomocą sody oczyszczonej wymieszanej z wodą na papkę. Należy nałożyć ją na palniki i poczekać kilka minut. Dopiero po tym czasie można je przecierać, a na koniec przemyć pod bieżącą wodą.
  • Warto skorzystać ze standardowych metod, do jakich należy płyn do mycia naczyń. Nadaje się on do czyszczenia innych zabrudzonych rzeczy oraz powierzchni. Preparat zmieszany z ciepłą wodą wchłonie tłuszcz z palników niczym gąbka.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także