PoradyLajfhakiZanurz w tym płynie palniki kuchenki gazowej. Rano będą jak nowe!

Zanurz w tym płynie palniki kuchenki gazowej. Rano będą jak nowe!

Codziennie z niej korzystamy, przygotowując potrawy lub je podgrzewając. Jednak zdarza się, że tłuszcz kapie, a woda kipi, przez co cała powierzchnia kuchenki jest brudna. Sprawdź, jak zawsze mieć czyste palniki kuchenki bez szorowania.

czyste palniki kuchenki gazowej fot. genialne.pl
czyste palniki kuchenki gazowej fot. genialne.pl

03.07.2023 09:05

Według statystyk kuchnia jest najbardziej podatnym pomieszczeniem w domu na bakterie i zarazki. Nic dziwnego, skoro przygotowujemy w niej jedzenie oraz spędzamy dużo czasu. W większości domów nadal używa się kuchenek gazowych, które mają palniki. Dlatego warto wiedzieć, jak utrzymać je w czystości.

Jak zawsze mieć czyste palniki kuchenki?

Nie należy zaopatrywać się w wymyślne i drogie środki chemiczne, ponieważ skuteczne detergenty znajdziemy bez wychodzenia z kuchni. Wystarczy płynny amoniak i torebka strunowa. Na początek do worka należy wlać 1/4 szklanki amoniaku, taka ilość będzie wystarczająca dla 1 palnika. Następnie włóż do torebki z detergentem palnik i zamknij ją szczelnie, aby płyn nie wyciekł. Warto dodać, że część musi być całkowicie zanurzona w amoniaku. Takie woreczki muszą odleżeć całą noc, ponieważ środek potrzebuje czasu na dogłębne działanie. Rano wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą i wysuszyć na świeżym powietrzu np. parapecie. Dopiero po kilku godzinach, kiedy będą suche, zamontuj je ponownie i gotowe. Pamiętaj, że amoniak jest mocnym środkiem, przez co może podrażnić skórę oraz oczy. Dlatego załóż okulary i rękawice ochronne.

Closeup a flames from the gas stove embedded in the counter in the kitchen-Industrial interior and technology concepts.
Closeup a flames from the gas stove embedded in the counter in the kitchen-Industrial interior and technology concepts.

Domowe sposoby na czyste palniki

  • Jeśli nie masz pod ręką amoniaku, to możesz wyczyścić palnik przy pomocy innych środków. Wystarczy sięgnąć po ocet, dezynfekujący i mocno czyszczący środek, który zagotowuje się w proporcji 3:1 z wodą. W tak przygotowanym roztworze moczy się palniki, dzięki temu zaschnięty tłuszcz znika. Po kilku minutach należy wyjąć je z mieszanki i przetrzeć, aby nie rdzewiały.
  • Kolejny trik usunie brud za pomocą sody oczyszczonej wymieszanej z wodą na papkę. Należy nałożyć ją na palniki i poczekać kilka minut. Dopiero po tym czasie można je przecierać, a na koniec przemyć pod bieżącą wodą.
  • Warto skorzystać ze standardowych metod, do jakich należy płyn do mycia naczyń. Nadaje się on do czyszczenia innych zabrudzonych rzeczy oraz powierzchni. Preparat zmieszany z ciepłą wodą wchłonie tłuszcz z palników niczym gąbka.
Obraz