PoradyZiemniaki jędrne i twarde aż do wiosny. Już nie przechowuję ich inaczej

Ziemniaki jędrne i twarde aż do wiosny. Już nie przechowuję ich inaczej

jak przechowywać ziemniaki, fot. Getty Images
jak przechowywać ziemniaki, fot. Getty Images

19.10.2023 10:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Robienie zakupów u gospodarzy, którzy sprzedają warzywa i owoce z własnych upraw, jest coraz bardziej popularne. Rolnicy chętnie sprzedają płody rolne, w tym m.in. ziemniaki od razu w większych ilościach, więc można spokojnie zrobić u nich zapasy na całą zimę. Jeśli się na to zdecydujesz, powinieneś wiedzieć, jak przechowywać ziemniaki, by nie usychały i nie kiełkowały.

Ziemniaki to w wielu domach jeden z najbardziej podstawowych produktów. Podajemy je jako dodatek do mięs oraz ryb, wrzucamy do zup, sałatek i wielu innych potraw. Jeśli dla ciebie również są ważnym elementem codziennej diety, możesz kupić je przed zimą w dużym worku (zwykle mieści od 15 do 30 kg bulw). W takim przypadku musisz jednak odpowiednio zabezpieczyć swoje zapasy. Jeśli umieścisz je w zbyt ciepłym i wilgotnym miejscu, zaczną usychać i kiełkować.

Jakie kartofle można przechowywać zimą?

Zanim zrobisz zapasy na zimę, powinieneś wiedzieć, że nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się do przechowywania. Zdecydowanie nie powinieneś magazynować wczesnych odmian. Wybierz jeden z gatunków późno dojrzewających (rozpoznasz je po tym, że ich skórka jest dość gruba i nie złuszcza się pod naciskiem palców). Pamiętaj również, by wybrać bulwy, które są jędrne, twarde i nie mają śladów uszkodzeń oraz pleśni. Jeśli wśród kupionych ziemniaków widzisz jakieś kiełkujące nadpsute lub zgniłe, od razu je wyrzuć.

warto wiedzieć, jak przechowywać ziemniaki. Fot. Freepik
warto wiedzieć, jak przechowywać ziemniaki. Fot. Freepik

Jak przechowywać ziemniaki?

Jak wspomnieliśmy, ziemniaki nie powinny być przechowywane w cieple i wilgoci. Szkodzi im także ekspozycja na słońce. Najlepiej jest umieścić je w miejscu chłodnym (optymalna temperatura to 5-7°C), zacienionym i posiadającym dobrą wentylację. Idealnie nadają się do tego piwnica oraz spiżarnia. Unikaj foliowych worków, ponieważ w nich ziemniaki szybko zaczną kiełkować, a następnie gnić. Bulwy wsyp do pojemnika z otworami, które zapewnią przewiew. Dobrze sprawdzi się np. drewniana skrzynka. Do bulw wrzuć trochę zebranych jesienią kasztanów oraz żołędzi. Pierwsze zapobiegną kiełkowaniu, a drugie — utracie wilgoci i usychaniu. W żadnym wypadku nie myj ziemniaków, które zamierzasz przechowywać zimą, ponieważ szybciej się zepsują. Oczyść je tylko z nadmiaru ziemi.

Ziemniaki można przechowywać np. w drewnianej skrzynce. Fot. Freepik
Ziemniaki można przechowywać np. w drewnianej skrzynce. Fot. Freepik

Jak przechowywać ziemniaki, kiedy nie masz piwnicy?

Jeśli nie masz piwnicy ani spiżarni (lub zabrakło w nich miejsca), ale dysponujesz ogrodem, możesz przechowywać ziemniaki w inny sposób. Wykop w ziemi dół o głębokości 1 m i średnicy ok. 50 cm. Na dnie ułóż siatkę ochronną lub warstwę gałęzi. W ten sposób zabezpieczysz zapasy przed gryzoniami, które zimą z pewnością będą szukały pokarmu, gdzie się da. Umieść w dołku również warstwę słomy, która zapewni izolację cieplną. W tak przygotowanym zagłębieniu umieść ziemniaki. Na koniec przykryj je warstwą słomy i przysyp ziemią, by utworzyć kopiec. Tak zabezpieczone ziemniaki przetrwają całą zimę.

kuchniazdrowieziemniaki