Babcia zdradziła mi wreszcie patent na aksamitny pasztet. Wcześniej popełniałam jeden błąd

Przekonaj się co zrobić, żeby pasztet był aksamitny. Kiedy poznasz ten prosty trik, to już nigdy nie kupisz pasztetu w sklepie, bo będziesz umiał zrobić dużo lepszy.

ObrazekCo zrobić żeby pasztet był aksamitny i puszysty, fot. gettyimages

Pasztet mięsny to już trochę klasyka polskiej kuchni. Smakuje wyśmienicie rozsmarowany na pajdzie chleba. Idealnie komponuje się z ogórkami kiszonymi. Niektórzy nakładają na niego jeszcze kleks majonezu czy ketchupu. Sposobów na jedzenie pasztetu jest dużo. Oczywiście ten z puszki był kiedyś nieodłącznym elementem podczas wszelkiego rodzaju kampingów czy wypraw w góry. Dziś coraz chętniej robimy go samodzielnie. Czy jednak wiesz, jak zrobić idealny pasztet?

Co zrobić, żeby pasztet był aksamitny?

Często po upieczeniu pasztetu okazuje się, że wyszedł on zbyt suchy. Dodatkowo jest twardy i kruszy się podczas krojenia. A tak oczywiście nie powinno być. Jak rozwiązać ten problem? Kluczem do sukcesu nie jest dodatek tłustszego mięsa. Aby pasztet wyszedł kremowy i delikatny, to ważne są jajka. Podczas formowania masy mięsnej dodaj do niej osobno żółtka i oddzielnie sztywną pianę z białek. Wówczas mięso nabierze lekkości, a także puszystości.

Obrazek
Co zrobić żeby pasztet był aksamitny, fot. gettyimages

Jak upiec idealny pasztet?

Oczywiście same jajka nie wystarczą, aby pasztet był doskonały. Warto poznać jego inne tajemnice, które odpowiadają za niepowtarzalny smak tej potrawy. Zacznij od wyboru mięsa. Najlepsze będzie to z odrobiną tłuszczu. Zdecyduj się na wieprzowinę, gęsinę czy wołowinę. Jeżeli preferujesz trochę delikatniejszy smak pasztetu, to drób czy dziczyznę połącz z boczkiem lub podgardlem wieprzowym. Kiedy już wybierzesz mięso, to gotuj je wraz z włoszczyzną. Niech składniki przejdą swoim aromatem. Oczywiście nie zapomnij dodać także wątróbkę. Ona nada pasztetowi wyjątkowy smak. Wszystkie składniki musisz dwukrotnie zmielić. Uzyskaną masę dobrze wyrabiaj (najlepiej ręką). Wszystko po to, aby ją napowietrzyć. Ważną rzeczą są także przyprawy. Akurat ich nie musisz żałować. Z wieprzowiną doskonale komponuje się estragon, mięta czy majeranek. Do wołowiny pasuje rozmaryn, a także kolendra. Dla wydobycia głębszego smaku mięsa, dodaj kieliszek porto, whiskey czy nalewki śliwkowej.

Obrazek
Co zrobić żeby pasztet był aksamitny, fot. gettyimages

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo